Nieuws

Obligatiebeleggers bevinden zich in twilight zone

Obligatiebeleggers navigeren volgens vermogensbeheerder MFS tussen hoop en vrees. Is de rook eenmaal opgetrokken, dan dreigt een nieuw taper tantrum. Riemen vast!

In de obligatiemarkten overal ter wereld is er momenteel sprake van twee tegenovergestelde stromingen: Risk off, gebaseerd op grote zorgen over de onderliggende economische situatie als gevolg van de lockdowns, en een risk-on, die is gestoeld op de gigantische noodsteunmaatregelen en de uitrol van vaccinaties. Beleggers moeten zien te navigeren in een soort twilight zone, aldus vermogensbeheerder MFS.

MFS stelt dat obligatiebeleggers nog wel even in deze omgeving vastzitten. “Het positieve effect van de vaccinaties is een lichtpuntje, maar de zwakke economie en de aanhoudende gevolgen van de pandemie zijn weer de donkere wolken aan diezelfde horizon.”

De economische activiteit zal pas in het derde of vierde kwartaal – als er door de vaccinaties een mate van groepsimmuniteit is bereikt – weer op een normaal niveau draaien. Zolang er sprake is van een twilight zone is de beleggingstermijn een belangrijke factor.

“De steunmaatregelen bedekken momenteel de scheuren in de economie. Volgens ons krijgen beleggers pas over 18 maanden maanden echt te maken met de enorme schuldenberg waaronder bedrijven gebukt gaan. Dan worden ze waarschijnlijk ook geconfronteerd met beleidsmakers die de financiële teugels aantrekken. Het is niet uit te sluiten dat we te maken krijgen met een taper tantrum."

Wees alert!

In dit moeilijke klimaat dienen obligatiebeleggers alert te blijven. "De markten zullen waarschijnlijk hevig reageren als centrale banken besluiten om hun ruime monetaire beleid weer terug te draaien,' verwacht MFS. De vermogensbeheerder heeft thans binnen obligaties een voorkeur voor kredietwaardige bedrijfsobligaties en obligaties uit de opkomende markten (EMD).

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?