Nieuws

BlackRock: Amerikaanse economie gaat vliegen

En dat hoeft niet te leiden tot oplopende inflatie.

BlackRock verwacht dat de Amerikaanse economie binnenkort weer op volle toeren draait. Er is niet zozeer sprake van een herstel, zoals na een normale recessie, maar veel meer van een herstart. Deze heropstart van de economie zal veel krachtiger zijn dan de markten momenteel verwachten, aldus de experts van het BlackRock Investment Institute in hun wekelijkse update.

BlackRock denkt dat halverwege dit jaar het reële bbp van de VS al op hetzelfde niveau ligt als voor de crisis. Dat is sneller dan de vermogensbeheerder na het begin van de pandemie dacht.

De herstart gaat over het aanzetten van de economie en niet zozeer over het herstellen van vertrouwen. Niet alleen de succesvolle vaccinatiecampagne in de VS draagt bij aan de herstart, maar ook het feit dat consumenten nu geld uitgeven dat ze in de lockdowns opspaarden.

Waarschijnlijk weinig prijsdruk

De inflatiedynamiek is ook heel anders dan tijdens eerdere recessies en herstelperiodes. De coronacrisis werd veroorzaakt door zowel een daling van de vraag als een daling van het aanbod, waar een normale recessie meestal gepaard gaat met alleen een daling van de vraag. Zowel vraag als aanbod hebben nu een inhaalslag te maken. Alleen als bedrijven er niet in slagen om hun productiecapaciteit snel genoeg weer op te voeren kan dat op korte termijn tot extra prijsdruk leiden.

BlackRock denkt dat het cumulatieve economische verlies door de coronacrisis – iets waar de financiële markten op gespitst zijn – in de VS uiteindelijk uitkomt op ruwweg een kwart van het verlies dat werd geleden in de financiële crisis.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus