Nieuws

Dividend kan dit jaar met 5% omhoog

De coronacrisis veroorzaakte vorig jaar wereldwijd voor 220 miljard dollar aan dividendverlagingen, maar de daling was volgens Janus Henderson Investors minder groot dan gevreesd. Waar zat de ergste pijn? Hoe gaat het verder?

De nieuwste Global Dividend Index van Janus Henderson is uit. Hoe zwaar heeft de coronacrisis erin gehakt? Is er nog reden voor dividendbeleggers om optimistisch vooruit te kijken? 2020 was in elk geval een jaar om snel te vergeten. De Janus Henderson Global Dividend Index (opgebouwd uit de dividendbetalingen van 's werelds grootste bedrijven) daalde in 2020 tot 172,4 punten, een niveau dat we voor het laatst in 2017 zagen.

De totale dividenduitkeringen wereldwijd zijn vorig jaar omlaag gegaan tot 1,26 biljoen dollar. Dat is een daling op 12,2% op nominale basis. Dit was wel beter dan de best-case prognose van Janus Henderson, die rekening hield met een daling tot 1,21 biljoen dollar. Het laatste kwartaal van 2020 verliep beter dan verwacht, een kleine opsteker.

Jane Shoemake, Client Portfolio Manager bij het Global Equity Income Team van Janus Henderson: “Hoewel de pandemie de levens van miljarden mensen op ongekende wijze heeft veranderd, is de impact op dividenduitkeringen gelijk aan die van een weliswaar ernstige maar conventionele recessie. Sectoren die afhankelijk zijn van conjunctuurgevoelige bestedingen stonden het sterkst onder druk, terwijl defensieve sectoren nog steeds dividend uitkeren."

Europees dividend terug naar 2009

De dividendverlagingen waren het sterkst in het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa, die samen goed waren voor meer dan de helft van de totale verlaging van de winstuitkeringen wereldwijd. De door toezichthouders afgedwongen beperking van de bankdividenden was daar voor een belangrijk verantwoordelijk voor. Het uitgekeerde dividend in Europa en het VK in 2020 dook zelfs onder het niveau van 2009, het jaar waarin Janus Henderson met de dividendindex startte en de wereld te maken had met een ernstige financiële crisis.

Amerikaans dividend naar nieuw record

Hoe anders was vorig jaar de dividendsituatie in de VS, waar bedrijven vorig jaar ruimte zagen het dividend met gemiddeld 2,6% te verhogen. Het zorgde meteen een nieuw dividendrecord. Amerikaanse banken hadden geen last van toezichthouders, die eisten dat de dividendkraan zou worden dichtgedraaid. Dividendbeleggers profiteerden ook van de beslissing van veel Amerikaanse bedrijven om minder of niet langer eigen aandelen in te kopen.

In Azië werd Australië het zwaarst getroffen omdat dividenden van banken hier een grote rol spelen en de toezichthouders deze tot december beperkten. China, Hongkong en Zwitserland behoorden met Canada tot de best presterende dividendlanden in 2020.

Meevallend vierde kwartaal

De daling in het laatste kwartaal van het jaar was minder erg dan gevreesd Op onderliggende basis daalden de uitkeringen in het vierde kwartaal met 14,0% naar een totaal van 269,1 miljard dollar, terwijl de daling op nominale basis slechts 9,4% bedroeg. De daling viel uiteindelijk nog enigszins mee omdat bedrijven, zoals de Russische Sberbank en het Duitse Volkswagen de opgeschorte dividenden alsnog volledig uitkeerden, terwijl andere bedrijven, zoals het Franse Essilor, hun dividenden minder kortten. Ook de bijzondere dividenden waren hoger dan verwacht.

Sterke sectorverschillen

Eén op de acht bedrijven keerde afgelopen geen dividend uit, en één op de vijf verlaagde de uitkeringen, maar twee derde verhoogde deze of hield het dividend ongewijzigd. Banken waren goed voor een derde van de wereldwijde dividendverlagingen, ruim drie keer zoveel als olieproducenten, de op een na zwaarst getroffen sector.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Jane Shoemake: "Het is belangrijk op te merken dat de banken de crisis over het algemeen zijn ingegaan met een gezonde balans. In sommige delen van de wereld werden de door banken uitgekeerde dividenden door de toezichthouders beperkt, maar het bankensysteem functioneert nog altijd en wordt ondersteund door robuuste kapitaalniveaus.”

Zes op de tien bedrijven in conjunctuurgevoelige consumentenproducten verlaagden of schrapten de uitkeringen, maar de klassieke defensieve waarden – levensmiddelendetailhandel, farmaceutische industrie en persoonlijke verzorgingsproducten – ontsprongen de dans. De techsector daarentegen, inmiddels de grootste dividendbetaler, verblijdde aandeelhouders met meer dividend.

Onzekere vooruitzichten

Hoe verder? In het eerste kwartaal van 2021 zullen de dividenden volgens Janus Henderson nog altijd dalen, hoewel deze daling waarschijnlijk lager zal uitvallen dan tussen het tweede en het vierde kwartaal van 2020. De vooruitzichten voor het hele jaar blijven bijzonder onzeker. Alles staat en valt met de verdere bestrijding van Covid-19/

"Het is belangrijk op te merken dat banken in de landen waar deze eerder met beperkingen werden geconfronteerd opnieuw dividend kunnen uitkeren. In Europa en het VK zullen deze uitkeringen de niveaus van 2019 echter niet benaderen. Dit begrenst het groeipotentieel," aldus Janus Henderson.

De delen van de wereld die in 2020 veerkrachtig bleken, kunnen deze prestatie in 2021 herhalen, maar er zijn ook sectoren die het moeilijk blijven houden, totdat de economie weer volledig van het slot afgaat.

In het worst-case scenario van Janus Henderson zullen dividenduitkeringen dit jaar 2% (nominaal) en 3% onderliggend dalen. Het best-case scenario gaat uit van een stijging van 2% op onderliggende basis, gelijk aan een nominale stijging van 5% naar een totaal van 1,32 biljoen dollar.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus