Nieuws

Heb geen hoogtevrees

2020 was een woelig, maar succesvol jaar voor aandelen. Nu alles verkopen en wachten op de crash? Don't do it, zegt Michael Batnick. Schud de hoogtevrees van u af, maar doe geen gekke dingen.

“Ik kan nu niet investeren, want aandelen zijn veel te duur.” Dat is een gedachte die alle beleggers wel eens gehad hebben en ook nu velen plaagt. Vooral in de VS zijn de koersen de laatste maanden omhooggeschoten tot ver boven het niveau van begin dit jaar. Dat kan toch niet juist zijn in tijden van crisis? 

Michael Batnick van Ritholtz Wealth Management raadt beleggers aan zich niet zoveel zorgen te maken. Dat is slecht voor je hart. Zijn advies is en blijft om vast te houden aan een buy and hold-strategie.

Bullmarkt

Ten eerste worden recordniveaus vaak gevolgd door nog hogere toppen. Dat is nou eenmaal het kenmerk van een bullmarkt die constant nieuwe beleggers aantrekt.

Ten tweede is angst geen prettig gevoel om mee te leven. Je kunt wel wachten tot de aandelenmarkt crasht, "maar is dat wachten op het einde van de wereld een fijne manier om door het leven te gaan,” vraagt Batnick zich af.

Een keer in de zeven  jaar

Daar komt bij dat het heel lastig is een crash te voorspellen om vervolgens ook nog eens te weten waar de bodem is. Wie durfde afgelopen maart te kopen? Wachten op een beter instapmoment was niet de beste strategie.

Ten slotte spreken de historische data ook tegen het wachten op een crash. Zo een crash komt niet al te vaak voor. Sinds 1965 zijn er maar acht correcties geweest van 20% of meer.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

IEXFonds 40