Nieuws

Overnamekoorts in vermogensbeheer anno 2020

De M&A-carrousel draaide ondanks de coronacrisis op volle toeren in 2020. Citywire ging op zoek naar de belangrijkste deals in Europa en de VS.

Het aantal fusies en overnames in 2020 was zeker niet laag. De coronacrisis hield bedrijven blijkbaar niet tegen bij hun expansieplannen. De vermogensbeheersector was geen uitzondering.

De concentratie in deze sector wordt echter niet verklaart door expansiedrift, maar ook door de opkomst van ETF's. Klassieke vermogensbeheerders worden daardoor gedwongen de krachten te bundelen. 

Citywire zet zeven van de belangrijkste deals op een rij:

  1. Een van de grootste overnames dit jaar was die van de zakenbank Legg Mason door fondsbeheerder Franklin Templeton voor 4,5 miljard dollar. Deze overname werd nog net voor het uitbreken van de coronacrisis beklonken. Dat verklaart waarschijnlijk waarom er daarna een grote reorganisatie volgde waarbij 8% van het personeel moet afvloeien.

  2. Hetzelfde lot trof werknemers van Jupiter na de overname van Merian Global Investors voor 470 miljoen dollar. Ook deze overname vond plaats in februari. Sindsdien heeft Jupiter de boekwaarde van Merian flink verlaagd.

  3. Een stuk later, in juli, toen de ernst van de coronacrisis bekend was, nam Liontrust het bedrijf Architas over van de Franse verzekeraar AXA. Architas bestaat uit een club van 25 fondsmanagers die net als Liontrust werken in de City.

  4. De Franse financiële sector stond sowieso niet stil. Vermogensbeheerder Amundi maakte in september bekend dat het een 25%-belang heeft genomen in een partij waar het al lang mee samenwerkt. Het gaat om Montpensier Finance dat een vermogen van twee miljard euro onder beheer heeft.

  5. Een andere transactie in Frankrijk was de reorganisatie van de obligatieafdeling van Natixis en Le Banque Postale (vergelijkbaar met de Postbank van vroeger). Dit onderdeel is ondergebracht in Ostrum Asset Management, waar Natixis en Le Banque Postale een belang in hebben van respectievelijk 55% en 45%. In september had Ostrum 430 miljard euro onder beheer. 

  6. Een acquisitie die nog moet  worden afgerond, is die van ARK Investment Management door Resolute Investment Managers.

  7. Ten slotte zorgde het Amerikaanse Morgan Stanley in oktober voor waarschijnlijk de grootste coup. Met de overname van Eaton Vance stijgt het beheerd vermogen van Morgan Stanley Investment in een klap tot ongeveer 1,2 biljoen dollar. Eaton Vance draagt daar 500 miljard dollar aan bij. Wat er voor de overname precies betaald is, hebben de partijen niet bekendgemaakt. Het gaat vermoedelijk om rond de zeven miljard dollar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022