Nieuws

Groepsimmuniteit pas in 2022. Of toch eerder?

ABN Amro waarschuwt dat we nog lang niet af zijn van het coronavirus. Pas in 2022 zijn er voldoende mensen gevaccineerd om social distancing af te kunnen schaffen. Deutsche Bank is iets positiever en rekent op eind 2021.

Naast de Amerikaanse verkiezingen stond november vooral in het teken van coronavaccins. De hele maatschappij haalde opgelucht adem toen Pfizer en Biontech op 9 november als eerste Westerse bedrijfscombinatie bekendmaakte dat ze een goed werkend vaccin hebben.

Moderna en het duo AstraZeneca/Oxford University volgden al snel met gelijksoortige berichten. Tel daarbij op de vaccins uit Rusland en China en alle vaccins die nog in de pijplijn zitten, zoals van Johnson & Johnson en Curevac, en we lijken op de goede weg om het virus definitief te verslaan. Voor beleggers is er voldoende reden voor optimisme, zo lijkt het.

Niet te vroeg juichen

Maar volgens ABN Amro-analist Daniel Ender van ABN Amro moet er vooral niet te vroeg worden gejuicht. Dat er een paar goed werkende vaccins zijn, is natuurlijk fantastisch, maar het kan nog lang duren voor we terug naar normaal kunnen.

Ender denkt dat dit pas in 2022 zal zijn. Tot die tijd moeten we mondkapjes dragen, hoesten in de ellenbogen, handen wassen en afstand houden.

In het rapport The race to a Covid-19 vaccine schetst hij de verschillende fases die we tot dat moment moeten doorlopen. De eerste begint halverwege december of begin januari 2021 als de eerste goedgekeurde vaccinaties op de markt komen.

Na de zomer

Maar al het begin is moeilijk. Het aantal doses zal in het begin beperkt zijn. Eerst krijgen alleen mensen die het heel dringend nodig hebben een vaccinatie.

Ender gaat er vanuit dat de eerste fase tot diep in de zomer kan duren. Pas daarna, in het derde kwartaal van 2021, kan het vaccin op grote schaal worden uitgerold, hopelijk tegen die tijd met een brede keus aan producenten en leveranciers en tegen een gunstige prijs.

Groepsimmuniteit

Ook de tweede fase zal echter niet van vandaag op morgen ten einde zijn. Het vaccineren van miljarden mensen is geen kattenpis. Er zijn grote vragen te beantwoorden, zoals: Hoe organiseren we het vaccinatieproces? Hoeveel mensen weigeren een inenting? Hoe krijgen we het vaccin in ontwikkelingslanden?

Als het allemaal een beetje meezit, dan kunnen we volgens ABN Amro begin 2022 spreken van groepsimmuniteit. Dat is het geval als het percentage mensen dat niet ziek kan worden zo hoog is dat alle contactbelemmeringen kunnen worden opgeheven. Dat is ook het ultieme doel van het RIVM.

Financiële markten in 2021

Wat dit scenario met social distancing tot 2022 betekent voor de beurs, zegt ABN Amro in dit rapport nog niet. Ongetwijfeld zijn Ender en zijn collega's momenteel druk bezig met het afronden van de outlook 2021.

Er zijn de nodige beursvraagtekens. Om er tien te noemen:

  1. Krijgt de rotatie van groei- naar waarde-aandelen een vervolg?
  2. Gaan de markten 2021 niet te optimistisch in?
  3. Wat wordt de reactie van Joe Biden op het virus als hij op 20 januari beëdigd wordt? Komt hij met steunpakketten?
  4. Wordt het een V-, W-, U- of L-vormig herstel?
  5. Kunnen we ooit nog reizen zoals vóór 2020, en wanneer?
  6. Hoe groot is de kans op een volgend virus of andere natuurcatastrofe? 
  7. Wat zijn mogelijke zwarte zwanen van 2021?
  8. Als er een economisch herstel komt, wat gebeurt er dan met de inflatie en rente?
  9. Hoe schadelijk zijn de tijdens corona opgebouwde overheids- en bedrijfsschulden? 
  10. Welke regio's en sectoren komen het beste uit de crisis, en blijft online the name of the game?

Een ding is zeker: de outlooks 2021 van banken, vermogensbeheerders en andere beursexperts zullen dit jaar met grote belangstelling gelezen worden.

Deutsche Bank

Dat daarbij (soms hele grote) verschillen zullen optreden, is ook zeker. Om een voorbeeld te noemen. Deutsche Bank is in zijn basisscenario een stuk optimistischer dan ABN Amro over het moment waarop de stap naar normaliteit kan worden gezet.  

“By the end of 2021 the virus may no longer have much impact on day to day life”, schrijft econoom David Folkerts-Landau

Deutsche denkt dat dit zal zijn terug te zien in de groeicijfers. Voor de VS verwacht de bank een herstel in 2021 van 4%, de eurozone 5,6% en China 9,5%. Van deze regio’s is de eurozone er in 2020 het slechtst aan toe met een krimp van bijna 8%, veel meer dan de VS (-3,6%). China groeit in 2020 met ruim 2%.

Bij de beursvooruitblik houdt Deutsche het voorlopig bij zijn eerder geuite visie voor 2021, dat de rotatie van groei- naar waarde-aandelen doorgaat, wat voor de verandering een keer in het voordeel uitpakt van het relatief goedkope Europa.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus