Nieuws

Fondsverkoop september : Risk off!

Aangespoord door de royale verruimingspolitiek van centrale banken en overheden stapten Europese fondsbeleggers afgelopen maand massaal in aandelen. Nou ja, Europese aandelen bleven in het verdomhoekje zitten.

Europese beleggers stapten afgelopen maand massaal in beleggingsfondsen en ETF's. Belangrijkste reden voor de koopdrift was de brede verwachting dat de massale stimuleringspakketten van centrale banken en overheden wereldwijd de rente laag zullen houden en de wereldwijde economische groei verder zullen bevorderen, ondanks de onzekerheden over de negatieve gevolgen van een nieuwe rond van lockdowns. 

Langetermijnfondsen boekten in september een instroom van 35,3 miljard euro. Het meeste nieuwe kapitaal ging naar aandelenfondsen (+26,4 miljard euro), gevolgd door obligatiefondsen (+6,7 miljard euro) en mixfondsen (+3,0 miljard euro). De verkoop van ETF's droeg voor 5,9 miljard euro bij aan de totale fondsverkoop.

De Europese fondsverkoop van september

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Best verkocht in september waren aandelen wereldwijd (+10,4 miljard euro) . Dat was in de maand ervoor ook al zo. Ook aandelen VK (+5,2 miljard euro) en Amerikaanse aandelen (+3,2 miljard euro) waren populair. Het zal niet verbazen dat de IT-sector veel beleggers aantrok (+2,6 miljard euro).

Geldmarktfondsen laat ik zoals gebruikelijk buiten beschouwing, want deze zijn vooral bedoeld om voor de korte termijn cash te parkeren. Dat zijn geen langetermijnbeleggingen.

Europese fondsbelegger kocht in september vooral aandelen,

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Dan de belangrijkste fondsverliezers van september. Europese aandelen ex-VK werden het meest verkocht (-3,4 miljard euro). Ook aandelen EU moesten het ontgelden (-1,3 miljard euro). Bedrijfsobligaties, de maanden ervoor populair,  gingen grif van de hand (-1,3 miljard euro).

behalve als ze in Europa genoteerd zijn.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?