Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Nieuws

78% van de assetmanagers belegt duurzaam

Uit onderzoek van Russel Investments blijkt dat beleggingsondernemingen meer ESG-maatstaven opnemen in hun beleggingsprocessen en investeren ze meer in duurzaam beleggen.

Zo'n 78% van de wereldwijd ondervraagde managers neemt kwalitatieve of kwantitatieve ESG-factorbeoordelingen op in hun beleggingsprocessen. Dat is een stijging van 5% ten opzichte van vorig jaar, zo blijkt uit de zesde jaarlijkse ESG Manager Survey van Russell Investments.

 Het onderzoek analyseert ESG-standpunten van 400 vermogensbeheerders wereldwijd. De VS (+11%), Canada (+15%) en het VK (+11%) laten de meeste groei zien sinds de enquête van vorig jaar.

Nog wat cijfers uit het onderzoek:

  • 82% van de respondenten beschouwt governance als de ESG-factor met de meeste impact op hun investeringsbeslissingen. En uit andere onderzoeken blijkt ook dat de G-factor het meeste van invloed is op het rendement. Falend bedrijfsbeleid kost beleggers meteen geld.
  • 4% meer managers dan vorig jaar geven aan dat milieuoverwegingen voor hen de belangrijkste factor zijn geworden.
  • 92% van de respondenten doet meer aan engagement. Zij hebben regelmatig contact hebben met de bedrijven waarin ze beleggen.

De E, S of G?

Met welke factor houden beleggers het meeste rekening?

Welke ESG-factor vinden beleggers het belangrijkst?

Uit het onderzoek blijkt ook dat een toenemend aantal vermogensbeheerders nu externe ESG-dataproviders gebruikt om hun interne data aan te vullen. Ze proberen dus niet allemaal meer zelf het wiel uit te vinden.


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus