Nieuws

Zes zekerheden in onzekere tijden

Aandelenspecialist Rob Lovelace van Capital Group biedt aandelenbeleggers in deze onzekere coronacrisistijd zes heldere beursinzichten. Relax, de beste bedrijven ontstaan nu.

Marktdalingen maken nerveus. Ook nu met de uitbraak van COVID-19 is er genoeg reden om pessimistisch te zijn. Hoe lang sleept de pandemie nog voort? Komt er een tweede lockdown? Wat te denken van de opgeblazen balansen van centrale banken en bedrijven

Er zijn genoeg realistische scenario's te bedenken, maar een belegger koopt daar niet al te veel voor. De meeste van die scenario's komen immers niet uit. Belangrijker is om altijd de lange termijn voor ogen te houden en te bedenken dat juist in neergaande markten zich de beste kansen voordoen.

Rob Lovelace van Capital Group biedt beleggers in de publicatie Guide to market recoveries. How to stay focused on long-term success een aantal zekerheden in onzekere tijden.

1. Opgaande markten duren langer en leveren meer op dan neergaande markten
Het goede nieuws is dat bear-markten relatief kort duren in vergelijking met bull-markten. Hoewel elke marktdaling uniek is, duurde de gemiddelde Amerikaanse bear-markt sinds 1950 veertien maanden. De periode van de gemiddelde bull-markt was vijf keer zo lang.

Hoewel de gemiddelde bull-markt in de VS een gemiddeld rendement van 279% opleverde, verliep de weg omhoog zelden soepel. Beleggers die gericht blijven op de lange termijn, zijn beter uitgerust om voorbij het lawaai te kijken en zich aan hun plan te houden.

raex

2. Beursherstel verloopt altijd opmerkelijk snel
De geschiedenis leert dat herstel vlot verloopt na steile dalingen. In de achttien grootste dalingen van de Amerikaanse aandelenbeurs sinds de Grote Depressie stond de S&P 500 vijf jaar later altijd hoger. Het gemiddelde rendement over deze vijfjaarlijkse perioden bedroeg ruim 18% per jaar.

Juist na de diepste dalingen stuiterde de beurs het hardst weer terug. Dit onderstreept hoe belangrijk het is om belegd te blijven en verzet te bieden tegen de drang om aandelen tijdens marktvolatiliteit te verkopen.

raex

3. De succesvolste bedrijven ontstaan juist in lastige tijden
Veel succesvolle bedrijven zijn in onzekere tijden begonnen. Om er maar een paar te noemen: McDonald's ontstond in 1948 na een economische terugval, veroorzaakt door de demobilisatie van de Amerikaanse regering uit een oorlogseconomie. Walmart begon veertien jaar later in een periode dat de S&P 500 met 27% daalde.

Airbus, Microsoft en Starbucks werden opgericht tijdens de stagflatie in de jaren 70, een decennium dat gekenmerkt werd door door twee recessies en een van de ergste bear-markten in de geschiedenis van de VS. Kort daarna startte Steve Jobs in zijn garage een klein computerbedrijfje genaamd Apple.

De geschiedenis heeft aangetoond dat sterke bedrijven een manier vinden om te overleven en gedijen in uitdagende economische omstandigheden. Bedrijven die zich kunnen aanpassen en groeien in moeilijke tijden bieden vaak aantrekkelijke beleggingsmogelijkheden voor de lange termijn. Bottom-up, fundamenteel onderzoek is de sleutel om deze veerkrachtige bedrijven te scheiden van de bedrijven die achterblijven.

raex

4. Ga de markt vooral niet timen
Het gaat bij beleggen om tijd, niet om timing. Bij het uit de markt halen van geld is de kans groot dat het herstel wordt gemist. Neem een belegger die tijdens de beurscrash van 2008-2009 zijn aandelenportefeuille verkocht en vervolgens wachtte op een goed moment om terug te keren in de markt. Het missen van de tien beste beursdagen zou de langetermijnresultaten aanzienlijk hebben geschaad.

raex

5. Er is altijd wel een reden om de beurs te mijden
De economische en geopolitieke uitdagingen van vandaag lijken misschien ongekend, maar een blik in de geschiedenis toont aan dat er altijd redenen zijn geweest om de beurs te mijden. Ondanks alle negatieve krantenkoppen is de langetermijntrend van de markt altijd omhoog geweest. Bovendien, de beste beleggingskansen ontstaan vaak wanneer beleggers zich het meest pessimistisch voelen.

De uitbraak van het coronavirus kan anders zijn dan alles wat we eerder hebben meegemaakt, maar onzekerheid is niets nieuws voor beurzen.

raex

6. Vergeet de korte termijn
Marktvolatiliteit is vooral ongemakkelijk voor beleggers met een kortetermijnhorizon. Verleng daarom uw beleggingshorizon, zodat u op uw gemak kunt bekijken of de langetermijngroei van de beleggingen in overeenstemming is met beleggingsdoelstellingen.

raex

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus