Nieuws

Obligatiehandel gaat straks helemaal elektronisch

De obligatiehandel wordt door de corona-pandemie gedwongen over te stappen van menselijke besluitvormingsprocessen naar elektronische handel, aldus Goldman Sachs.

De obligatiehandel is deels nog steeds gebaseerd op gesprekken tussen analisten, handelaren, fondsmanagers en klanten. Maar deze manier van zaken doen is volgens Ashish Shah achterhaald.

De coronapandemie heeft volgens de Co-CIO fixed income en liquidity solutions bij Goldman Sachs Asset Management ervoor gezorgd dat de computerhandel in een stroomversnelling is gekomen.

Enorme volatiliteit

Shah nam deelnemers aan een online-evenement mee terug naar de maand maart, toen de koersen heftig op en neer schoten en het extreem lastig was om goede prijzen te krijgen voor de vaak grote verkooporders voor obligaties.

“In die paar zeer volatiele weken was even knipperen met de ogen voldoende om enkele van de beste kansen op rendement van de laatste vijf jaar te missen,” aldus Shah op het event waar Institutional Investor verslag van heeft gedaan.

Volgens Shah is het traditionele beslissingsproces gebaseerd op menselijk handelen heel erg traag. “Mijn voorspelling is dat als je als fondsmanager niet bereid bent technologische innovaties te omarmen, je nu al in het nadeel bent.”

Mega-order

Shah is niet de enige die de komende paar jaar grote veranderingen verwacht op het vlak van de handel. Reuters schreef hier eind juni ook al een indringend artikel over.

Het persbureau gaf als voorbeeld de handelaar Brandon Rasmussen van vermogensbeheerder Russell Investments. Deze zag zich op een dag geconfronteerd met een enorm probleem. Hij kreeg de opdracht van een klant om voor 2,5 miljard dollar aan Amerikaanse Treasuries te verkopen.

Normaalgesproken is dat geen probleem op de zeer liquide markt, maar dit keer was het nagenoeg onmogelijk om een goede prijs te krijgen. Hij besloot daarom de order op te knippen in hapbare brokken en die elektronisch te verhandelen. En dat ging wel.

Rasmussen: “I think what this crisis has shown is that really if you weren’t trading electronically, you should be trading electronically.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?