Nieuws

Meer kennis = meer beleggingsrisico

Bij behavioral finance wordt onderzoek gedaan naar het gedrag van beleggers. Uit een nieuwe studie blijkt dat vrouwen wel wat optimistischer mogen zijn als het om beleggen gaat.

De laatste 20 jaar is er in de economische wetenschap steeds meer aandacht voor de invloed van menselijke emoties op beleggersgedrag. De belangrijkste doorbraken op dit gebied komen ongetwijfeld van Daniel Kahneman en Richard Thaler, die allebei een Nobelprijs hebben gewonnen.

Hun onderzoek naar behavioral finance laat fouten zien die beleggers maken en geeft inzicht in hoe irrationeel beleggersgedrag hele economieën in recessie kan krijgen. 

Volgens Larry Swedroe van Buckingham Strategic Partners  vallen in een nieuwe studie vooral de verschillen tussen man en vrouw op. De titel luidt: The Importance of Staying Positive: The Impact of Emotions on Attitude to Risk.

Onderzoekers Chris Brooks, Ivan Sangiorgi, Anastasiya Saraeva, Carola Hillenbrand en Kevin Money volgden voor de studie drie jaar lang 970 Britten met een brede spreiding over sekse, leeftijd, inkomen, beleggingservaring en beleggingskennis.

Zo'n 12% van hen had aan het begin van de studie geen ervaring met beleggen. Vijf basisvragen over beleggen werden allemaal fout beantwoord. 22% had één vraag goed. 23% kwam uit op twee goede antwoorden. 26% had er drie goed. 13% vier. En 4% had alle vragen goed.

Vrouwen voorzichtiger

Een van de meest opvallende uitkomsten van de studie is dat mannen duidelijk positiever zijn over beleggen dan vrouwen. Maar zodra er meer kennis is van beleggen, neemt het verschil tussen mannen en vrouwen af.

Mannen zijn dus eerder bereid te beleggen terwijl ze geen verstand van hebben dan vrouwen. Dat heeft voor- en nadelen. Mannen nemen meer risico, vrouwen delen minder in winst op de beurs.

De auteurs van de studie concluderen: “Het is een feit dat vrouwen minder sparen voor hun pensioen dan mannen. Uit ons onderzoek kun je concluderen dat dit deels komt doordat vrouwen minder enthousiast zijn over beleggen. Het is niet omdat ze meer angst hebben voor risiconemen.”

Belangrijkste resultaten

Swedroe heeft de belangrijkste resultaten op een rij gezet:

  • Alle respondenten hebben meer positieve dan negatieve gevoelens bij beleggen.
  • Hoe positiever zij staan tegenover beleggen én hun eigen leven, des te sneller zijn ze bereid risico te nemen.
  • Mannen met veel beleggerskennis staan over het algemeen positiever tegenover beleggen dan tegenover hun eigen leven.
  • Vrouwen hebben de neiging hun beleggingskennis te onderschatten, terwijl mannen neigen tot overschatting.
  • Vrouwen zijn duidelijk minder bereid risico te nemen dan mannen. Ze hebben ook meer negatieve gevoelens over beleggen.
  • De vrouwen die wel positief staan tegenover beleggen, zijn bereid tot het nemen van grote risico's. 
  • Hoe ouder de respondenten zijn des te groter is hun risico-aversie.
  • De risicobereidheid stijgt naarmate het inkomen, het opleidingsniveau en het kennisniveau stijgt.
De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus