Nieuws

Niet verliezen is ook winst

Janus Henderson Investors lanceert een wereldwijd multi-strategyfonds dat ook bescherming moet bieden tijdens roerige beurstijden.

Het fonds, dat Janus Henderson Global Multi-Strategy Fund heet, wordt beheerd door David Elms en Stephen Cain, die respectievelijk vanuit Londen en Denver opereren. Het fonds is opgezet als een ICBE en is voornamelijk bedoeld voor zakelijke en institutionele beleggers in Europa, Azië-Pacific en Latijns-Amerika.

De strategie wordt gemanaged als een hedgefonds vanuit de Kaaiman eilanden en is sinds vandaag toegankelijk voor beleggers wereldwijd. Het fonds belegt in diverse beleggingscategorieën zoals aandelen, vastrentende beleggingen en daarvan afgeleide derivaten en commodity's binnen een scala van elkaar aanvullende beleggingsstrategieën.

Het fonds past daarnaast een beschermingsstrategie toe, waardoor ook tijdens periodes van marktstress positieve rendementen kunnen worden behaald.

De zes beleggingsstrategieën zijn:

  1. Convertible arbitrage: gericht op het kapitaliseren van verkeerd geprijsde converteerbare obligaties
  2. Event driven: anticiperen op het profiteren van prijs-inefficiëntie rond bedrijfsgebeurtenissen of kapitaalstructuren
  3. Aandelenmarkt-neutraal: gericht op het leveren van alpha door long en short te beleggen in pan-Europese aandelen
  4. Prijsdruk: gericht op het genereren van rendement door het verstrekken van kapitaal aan liquiditeitskansen te bieden
  5. Risico-overdracht: kapitaliseren op de aanbod/vraag aangestuurde onevenwichtigheden in de derivatenmarkt
  6. Portefeuillebescherming: het staartrisico verkleinen met een beschermingsstrategie

David Elms, portfoliomanager: "Diversificatie werkt goed in stijgende markten maar is onbetrouwbaar in dalende markten, zoals in maart 2020, toen paniek onder beleggers en de verkoop van effecten tot correlatie leidde en de koersen van alle risicovolle effecten tegelijkertijd daalden. Wij pakken dit probleem aan met een reeks uiteenlopende beschermingsstrategieën waarmee wij positieve rendementen in dalende markten willen bieden die het spiegelbeeld zijn van de gediversifieerde risk on-strategieën die wij in normale markten inzetten voor het genereren van rendement."

Nu maar hopen dat de beloftes ook worden waargemaakt. Juist fondsen die altijd rendement moeten opleveren, willen daar nog wel eens in falen, gelet op bijvoorbeeld het absolute return-fondsen-debacle van de laatste jaren. De relatief hoge kosten van dit soort complexe beleggingsstrategieën helpen natuurlijk ook niet om goed te scoren.

Lees ook: Absolute return? Absolute not!

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus