Nieuws

Deflatie is een grotere zorg

Doemdenkers die waarschuwen voor hyperinflatie hebben volgens Barry Ritholtz weinig oog voor economische feiten. Die wijzen namelijk precies de andere kant op.

De coronacrisis betekent wind in de zeilen voor doemdenkers zoals Nouriel Roubini, Marc Faber en Paul Tudor Jones. Velen van deze notoire zwartkijkers waarschuwen voor een periode met hoge inflatie, getriggerd door een duizelingwekkende monetaire financiering van een groeiende schuldenberg.

Sommige waarschuwen zelfs voor een herhaling van de hyperinflatie in Duitsland, bijna honderd jaar geleden, toen de mensen rondliepen met kruiwagens vol geld om boodschappen te doen, dan wel het papier gebruikten om de haard te stoken.

De Amerikaanse vermogensbeheerder Barry Ritholtz gelooft er niks van. In een opiniestuk voor Bloomberg zet hij uiteen waarom hij denkt dat de doemdenkers het bij het verkeerde eind hebben en beleggers eerder bang moeten zijn voor deflatie dan inflatie.

Wereldwijde vraaguitval

De argumenten van Ritholtz zijn puur economisch. Er zijn volgens hem twee basisredenen waarom inflatie ontstaat. Ten eerste is dat als de productiekosten oplopen als gevolg van hogere lonen, duurdere grondstoffen en/of hogere rentelasten.

Ten tweede als consumenten meer geld hebben en bereid zijn dat uit te geven aan schaarse goederen en diensten. Volgens Ritholtz zijn geen van beiden momenteel van toepassing.

Consumenten hebben duidelijk minder uit te geven dan voor de coronacrisis, zeker in de Verenigde Staten waar elke week miljoenen werklozen bijkomen. Dat ze minder uitgeven blijkt ook uit data over bijvoorbeeld de detailhandelsverkopen, het consumentenvertrouwen en het energieverbruik.

Inflatiefactoren

Consumenten kunnen volgens Ritholtz snel een verkeerd beeld krijgen als ze in de supermarkt de prijzen zien stijgen van toiletpapier en handzeep. Dat zijn maar een paar goederen. Het gros van de goederen is in overvloed aanwezig en zal eerder goedkoper dan duurder worden.

Ritholtz sluit niet uit dat het momenteel ruime monetaire beleid en de hoge overheidsuitgaven op termijn wel leiden tot hogere prijzen. Maar 5% of 10%, zoals de doemdenkers voorspellen, acht hij zeer onwaarschijnlijk.

Dat gebeurt volgens hem alleen als economisch alles voor de wind gaat en, er binnen een paar maanden een vaccin is, alle werklozen in de VS, China en Europa weer snel aan de slag kunnen tegen een goed loon, centrale banken het 2%-doel laten varen, de overheid ook na de crisis fors geld blijft uitgeven en en de inkomstenbelasting wordt verlaagd

Hoe meer van die factoren tegenvallen, des te groter is de kans op deflatie, dalende prijzen en aanhoudend lage rentestanden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus