Indrukwekkend herstel ETF-markt Europese ETF-beleggers grepen de herstelrally in april vooral aan om kredietwaardige bedrijfsobligaties in te slaan, aldus Detlef Glow. 11 mei 2020 13:45 • Door Detlef Glow Nadat ook de Europese ETF-markt afgelopen maart harde klappen kreeg, was er in april sprake van een indrukwekkend herstel. Beleggers kochten weer ETF's, de koersen liepen hard op. Het leidde tot een stijging van het totaal beheerde Europese ETF-vermogen van 719,1 miljard euro per 31 maart 2020 tot 777,9 miljard euro eind april. Dat is een stijging van meer dan 8% in een maand! Dit positieve resultaat was vooral het gevolg van de goede gang van zaken op de onderliggende markten (+50,1 miljard euro). De instroom bedroeg 8,7 miljard euro. Daarmee werd de verkoopgolf in maart niet goed gemaakt. Year-to-date verkochten Europese beleggers voor 1,4 miljard euro aan ETF's. Vooral obligatiefondsen (+8,1 miljard euro) waren in april gevraagd, op zeer ruime afstand gevolgd door aandelen-ETF's (+0,5 miljard euro), alternatieve ETF's (+0,4 miljard euro) en multi-asset-ETF's (+0,003 miljard euro). Grondstoffen-ETF's gingen als enige in de verkoop (-0,7 miljard euro). Geldmarkt-ETF's laat ik buiten beschouwing, want die worden vooral gebruikt om cash te stallen. Europese ETF-beleggers stapten afgelopen maand massaal in obligaties Obligatiefondsen (+7,8 miljard euro) domineren de lijst van de 10 best verkochte ETF-categorieën. Euro-bedrijfsobligaties (+3,3 miljard euro), wereldwijde bedrijfsobligaties in dollars (+2,3 miljard euro) en Amerikaanse bedrijfsobligaties (+1,3 miljard euro) maken de top-3 uit. Verrkocht werd er ook. Europese ETF-beleggers stapten vooral uit aandelen opkomende markten, obligaties opkomende markten in lokale valuta en Amerikaanse dividendaandelen. Opkomende markten uit de gratie De tien belangrijkste Europese ETF-partijen hebben maar liefst 93,42% van het totale beheerde Europese vermogen in handen. De andere 44 ETF-verkopers moeten het doen met de kruimels. Ook in april maakten de grote ETF-jongens de dienst uit. iShares verkocht het meest (+6,7 miljard euro), vóór Xtrackers (+2,1 miljard euro) en Lyxor ETF (+0,4 miljard euro). Zeventien van de 54 ETF-verkopers in Europa hadden te maken met uitstroom, twee miljard euro in totaal. iShares maakt de dienst uit Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.
ESG nov '23 Biodiversiteitsverlies, het megarisico dat slechts enkelen zien Het verlies van biodiversiteit is volgens De Nederlandsche Bank (DNB) een groot risico voor de financiële stabiliteit. Cardano heeft een methode ontwikkeld om dit verlies te meten en zo de beleggingsrisico’s in kaart te brengen. IEXProfs sprak met Dennis van der Putten, Chief Sustainability Officer bij Cardano.