Nieuws

Geen belegger kan om obligaties heen

Obligaties hebben het de afgelopen weken prima gedaan, zeker in verhouding tot aandelen. Drie redenen waarom obligaties ook na het verdwijnen van de Covid 19-stress in elke portefeuille thuishoren.

Obligatiebeleggers hadden het de afgelopen acht jaar niet makkelijk. Koersen liepen wel iets op, maar met lage rentepercentages in de Verenigde Staten en héél erg lage in Europa en Japan, bleven de rendementen toch ver achter bij aandelen en alternatieve beleggingen.

Dat is normaal in een bullmarkt, maar voor fondsbeheerders met veel obligaties in portefeuille wel frustrerend. Zo verging het ook Nick Maggiulli, data-analist bij vermogensbeheerder Ritholtz Wealth Management.

Regelmatig vroeg hij zich af waarom ze eigenlijk nog obligaties in portefeuille hielden. Maar ratio weerhield hem en zijn collega’s ervan afscheid te nemen, schrijft hij.

Kalmerende werking

De afgelopen weken gaven Ritholtz gelijk. Terwijl aandelenkoersen kelderden vanwege het coronavirus liepen de koersen van obligaties hard op, met name in de VS.

Dat is natuurlijk prettig voor een vermogensbeheerder. Emotioneel geeft het een zekere rust als een portefeuille niet 10% daalt, maar slechts met 5%. Het kan ook voorkomen dat beleggers echt in paniek raken en alles verkopen tegen dumpprijzen. 

Toch is dat nog niet eens het grootste voordeel van obligaties, zegt Maggiulli. Naast de kalmerende werking van obligaties zijn er volgens hem drie rationele redenen waarom obligaties in gene portefeuille mogen ontbreken.

  1. Obligaties stijgen meestal als aandelen dalen - Ten eerste stijgen obligaties meestal als aandelen dalen. Zeker in lang aanhoudende bearmarkets is dat een voordeel dat niet onderschat mag worden. Hoe dat komt? Daarvoor zijn twee redenen. Ten eerste worden obligaties al decennia lang gezien als de perfecte safe haven, misschien nog wel beter dan goud. Ten tweede duidt een bearmarket over het algemene op lage economische groei, of zelfs recessie. Dat betekent bijna altijd lage inflatie en een lage rente. Een daling van de rente betekent automatisch een stijging van obligatiekoersen.

  2. Obligaties zijn een beter alternatief dan cash - Gemiddeld gezien hebben obligaties de laatste decennia ongeveer 5% rendement opgeleverd, tegenover aandelen 10%. Toch is het mogelijk om het met behulp van obligaties beter te doen dan een portefeuille met uitsluitend aandelen, zegt Maggiulli. De kunst is om met regelmatige afstanden kleine wijzigingen aan te brengen in de portefeuille. Dus bijvoorbeeld als de aandelenwaarderingen historisch gezien hoog zijn, neemt u wat meer obligaties in portefeuille, en vice versa.

  3. Obligaties zijn minder volatiel en voorzien meestal in een vast inkomen - Vooral voor pensionado’s is dit een belangrijke argument om in obligaties te beleggen. Waarom doet u zichzelf de stress van aandelen nog aan, als u met staatsobligaties een alternatief hebt dat ook een klein beetje rente oplevert? Maggiulli raadt beleggers aan zich daarbij vooral te richten op staatsobligaties. Risico kunt u volgens hem beter op de aandelenmarkt nemen dan op de obligatiemarkt.

Zijn advies is duidelijk voor beleggers in Amerikaanse obligaties, want in Europa is het heel lastig om nog relatief risicovrije staatsobligaties te kopen, die ook nog positieve rente-inkomsten genereren.

Inmiddels dreigen ook de rentes van Amerikaanse staatsobligaties richting nul te koersen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie