Nieuws

Safety first met obligaties

Obligaties in de beleggingsportefeuille zullen hun waarde bewijzen zodra de volatiliteit oploopt, zegt fondsbeheerder Russ Koesterich van BlackRock.

In Europa ligt de obligatierente rond het nulpunt, in Japan idem dito en in de VS is weliswaar nog een paar procent rendement te behalen met obligaties, maar dat verbleekt bij de koerswinsten van aandelen.

Toch doen beleggers er verstandig aan een deel van hun portefeuille vrij te maken voor Amerikaanse obligaties, zegt Russ Koesterich, vermogensbeheerder van het BlackRock’s Global Allocation Fund.

Waarom? Koesterich ziet daarvoor meerdere redenen, maar eentje is verreweg het belangrijkste. Er is historisch gezien een sterke correlatie tussen volatiliteit op de aandelenmarkt en obligatiekoersen.

Sanders, Corona of lage winstgroei

De volatiliteit is al jaren extreem laag. Maar wat gebeurt er als het coronavirus een grotere impact heeft dan verwacht? Of als de Democraat Bernie Sanders president van de VS wordt?

Of als de winstgroei van technologiebedrijven stagneert? In zulke gevallen is het aannemelijk dat de aandelenkoersen een knauw krijgen en de volatiliteit omhoog schiet.

Koesterich: “Als u terugkijkt op de periode na de kredietcrisis, dan kan ongeveer 45% van de verschillen tussen aandelen- en obligaties worden verklaard door wekelijkse veranderingen in de aandelenvolatiliteit, gemeten door de VIX-index. In weken waarin de volatiliteit toenam, versloegen treasuries met een lange looptijd de aandelenmarkt met gemiddeld ongeveer 1,5%. Omgekeerd geldt hetzelfde als de volatiliteit daalde.”

Safety first

Wat obligaties volgens Koersterich het meest aantrekkelijk maakt, is als de volatiliteit echt hoog oploopt. In weken waarin de VIX met meer dan 20% stijgt, verslaan obligaties met een lange looptijd aandelen met gemiddeld 4%. En dat met een waarschijnlijkheid van 95%. Een veel betere hedge bestaat er niet.

Koesterich is zeker niet de enige die tot de aankoop van treasuries maant. Zo'n beetje alle hedgefondsen raden tot deze strategie en ook bijvoorbeeld J.P. Morgan.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?