Nieuws

Checklist van een goede belegger

Archiveer uw beleggingsbesluiten, luister naar mensen waar u het niet mee eens bent en handel vooral niet. Dat zijn adviezen van behavioral finance-specialist Joe Wiggins van Aberdeen Standard Investment.

Met een geweldig 2019 achter de rug is het weer tijd om de strategie nog eens goed tegen het licht te houden. Dat zegt Joe Wiggins, een specialist op het gebied van behavioral finance (beleggersgedrag) van vermogensbeheerder Aberdeen Standard Investments, tegenover Citywire.

Hij adviseert beleggers gebruik te maken van vijf eenvoudige stelregels.

 1. Maak een outlook voor 2020
  Het is verstandig om een eigen voorspelling te maken voor 2020 (en nog eens terug te blikken op die van vorig jaar). Het maken van voorspellingen helpt een meer realistische kijk te krijgen op de prestaties van de portefeuille en om daarvan te leren. Door veranderingen van strategie kan dat overzicht makkelijk verloren gaan.

 2. Wees niet verslaafd aan koersen
  Een goed voornemen voor 2020 is om niet steeds naar de koersen te kijken. Dat is gezonder voor lichaam, geest én de resultaten. Uit onderzoek blijkt namelijk keer op keer dat beleggers die heel veel korte termijnbeslissingen nemen, slechter presteren dan beleggers met de langetermijnblik.

 3. Luister naar andere meningen
  Om succesvol te zijn en te blijven is het van essentieel belang dat u zich constant omringt met mensen die het niet met u eens zijn. Wiggins stelt daarom voor om bijvoorbeeld elke week een gesprek in te lassen of een artikel/boek te lezen van een belegger die een andere mening heeft.

 4. Houd een beleggingsdagboek bij
  Aansluitend bij punt 1 adviseert Wiggins om een dagboek te beginnen waarin alle beleggingsbesluiten, inclusief uitleg, worden bijhouden. Dat maakt het makkelijker om te leren van fouten en voorkomt voorliegen.

 5. Doe niets
  Vooral professionele beleggers hebben volgens Wiggins de neiging snel te willen reageren op veranderende omstandigheden. Maar vaak is de eerste reactie niet de beste. Hij adviseert beleggers altijd te varen op de lange termijn. Als daar iets in veranderd, dan is het legitiem de portefeuille aan te passen, anders niet. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus