Nieuws

Family offices stappen over van hedgefondsen naar private equity

Goede resultaten hebben ervoor gezorgd dat family offices inmiddels bijna een vijfde van hun vermogen in private equity beleggen. Hedgefondsen zijn het kind van de rekening. Het vertrouwen dat hedgefondsen bescherming bieden tijdens crisissituaties is weg.

Waarin beleggen rijke families hun geld? De Zwitserse zakenbank UBS heeft deze vraag volgens Institutional Investor neergelegd bij 360 family offices in Azië, Noord-Amerika en Europa. Een van de uitkomsten van het onderzoek, dat elk jaar plaatsvindt, is dat hedgefondsen blijven zakken in de gunst van beleggers.

De family offices met een vermogen van meer dan 1,2 miljard dollar verlaagden 2018 voor het vijfde jaar op rij hun beleggingen in hedgefondsen, terwijl private equity, onroerende goed en aandelen uit opkomende markten tot de favorieten behoorden.

Opmars

Vooral de opmars van private equity is opmerkelijk. In hedgefondsen wordt nog maar 4,5% van de assets under managent belegd, terwijl private equity op bijna 19% zit. De family offices sluiten zich daarmee aan bij een algemene trend: weg van hedgefondsen, in private equity. Die trend is ook zichtbaar bij pensioenfondsen.

Een portefeuillemanager van een family office geeft aan dat hedgefondsen gewoon te slecht presteren. Hij had net zo goed pijltjes op een dartbord kunnen gooien. De hedgefondsen hebben in 2018 volgens de survey 2,3% opgeleverd.

De kans is groot dat het bekang van hedgefondsen volgend jaar nog verder afneemt omdat family offices volgens UBS er niet langer op vertrouwen dat hedgefondsen het geld van hun cliënten kunnen beschermen bij een recessie.

Aandelen op 1

Het grootste deel van het vermogen van rijke families gaat overigens nog altijd naar aandelen, met 25% in ontwikkelde landen en 7,4%  in opkomende markten. Private equity is de laatste jaren opgeklommen tot een goede tweede, voor vastgoed (18%) en obligaties (16,3%).

De private equity beleggingen gaan deels direct naar bedrijven (11%) of het wordt belegd via fondsen (7,7%). De family offices hadden eind vorig jaar verder een flinke portie cash en andere liquide middelen (7,6%).

Wat brengt 2020?

Meer naar voren kijkend, ziet het er eveneens positief uit voor de private equity sector want 39% van de portefeuillemanagers geeft in de UBS-studie aan 2020 een nog groter deel van de portefeuille in te willen ruimen voor PE.

De hoge rendementen (afgelopen jaar 16% bij de directe beleggingen) spelen daarbij zeker een rol, maar ook het feit dat beleggers achter family offices vaak zelf ondernemers zijn die het aanspreekt om bij collega’s in te stappen.

Opkomende markten

Een andere categorie die duidelijk aan populariteit wint zijn aandelen uit opkomende markten. 29% van de family offices zegt meer te willen beleggen in EM, tegenover 7,7% die juist aan de verkoopkant staat.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus