Nieuws

Griekenland bijna junk-af

Een nagenoeg sluitende begroting, dalende werkloosheid en gunstige herfinancieringsvooruitzichten vergroten op termijn de kans dat de kredietwaardigheid van Griekenland opgewaardeerd wordt naar een BBB-rating, aldus LGIM.

Christopher Jeffery, Fixed Income-strateeg bij vermogensbeheerder Legal & General Investment Management zegt dat in dit geval ook geldt dat tijd alle worden heelt. 

“Spreads op Griekse staatsobligaties waren na de kredietcrisis het hoogst van alle landen in de eurozone. De Griekse default maakte beleggers huiverig het land krediet te verstrekken. De situatie vereiste uiteindelijk diverse financiële reddingsoperaties. Een Grexit, waarbij het land de eurozone zou verlaten, werd in 2015 nipt voorkomen."

Jeffery schreef een jaar geleden dat voor Griekenland het ergste achter de rug was, onder meer door stabiliserende huizenprijzen en financiële hervormingen.

Verbetering sentiment

"Tegelijkertijd daalde het werkloosheidspercentage de afgelopen twaalf maanden met twee procentpunt. De Griekse PMI, de purchasing managers index, ligt – als een van de weinige in Europa – boven de grens van 50.

“Door lokale factoren zoals een verbetering van het sentiment onder een nieuwe regering, toonde de Griekse PMI zich veerkrachtig tijdens de wereldwijde neergang dit jaar,” stelt de LGIM-strateeg.

Het Griekse begrotingstekort ligt bovendien nagenoeg op nul, voegt Jeffery toe, hetgeen de financieringsbehoefte beperkt. Het grootste deel van de totale Griekse schuld van 358 miljard euro staat uit bij andere Europese landen, tegen lage rentes en lange looptijden.

Weer in opkoopprogramma

Jeffery verwacht dat de rentes op de uitstaande schuld in de toekomst verder dalen, hetgeen een positief effect zal hebben op de Griekse begroting.

Naarmate de kredietwaardigheid van Griekenland verbetert, is er volgens Jeffery een grotere kans dat de rating uiteindelijk zal worden opgewaardeerd naar BBB.

Hiermee komt de obligaties van het land ook weer in aanmerking voor het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus