Nieuws

Pictet AM én ABN Amro MeesPierson positiever over aandelen

Mosterd na de maaltijd? Pictet AM én ABN Amro MeesPierson verhogen vandaag allebei hun aandelenadvies.

Voor vrolijke verhalen over de aandelenmarkt moest u de laatste jaren niet bij Pictet AM zijn. Hoofdstrateeg Luca Paolini van Pictet Asset Management werd niet moe om te vertellen dat van aandelen helemaal niets meer verwacht moest worden. Sterker, de kans dat het mis zou gaan, werd met de dag groter. Negatieve rendementscurves en handelsoorlogen zouden roet in het eten gooien, zo was zijn verwachting.

Maar dat was toen. Inmiddels ziet de Zwitserse bank weer aandelenkansen. Het verhoogt daarom de blootstelling aan aandelen van onderwogen naar neutraal. Redenen zijn de betere economische vooruitzichten en het royalere monetaire beleid van de belangrijkste centrale banken. Dat meldt Pictet AM in de nieuwste barometer, met de voorzichtige titel: The gloom lifts a little.

Pictet AM: "De belangrijkste economische indicator toont positieve signalen voor de komende maanden, mede veroorzaakt door positieve cijfers afkomstig van de industriële en productiesector in de VS. Een doorbraak deze maand in het handelsconflict tussen de VS en China zou het sentiment onder bedrijven nog verder verbeteren." 

Trouw aan waarde-aandelen

Volgens Pictet profiteert vooral China van een handelsakkoord. De Chinese economie lijdt nu onder een daling van particuliere investeringen en trage consumentenbestedingen. Naast China omarmt exportland Duitsland een handelsdoorbraak tussen de VS en China.

Maar niet alle aandelen zijn volgens Pictet AM even aantrekkelijk. Een stabiliserende Chinese economie is volgens de assetmanager vooral goed nieuws voor aandelen uit opkomende markten. Die staan nu op koop. Dat geldt niet voor Amerikaanse aandelen, die vanwege de torenhoge waardering onverminderd in de etalage staan.

Positief is Pictet AM ook over waarde-aandelen. Dtie staan sinds enkele maanden weer in de belangstelling van beleggers en dat houdt volgens de Zwitsers nog wel even aan. Waarde-aandelen hebben namelijk een inhaalslag te maken, zoals onderstaande grafiek laat zien.

Ondanks de voorkeur voor goedkope waarde-aandelen blijft Pictet AM ook gecharmeerd van defensieve consumentenbedrijven, waarvan de waarderingen allesbehalve laag zijn. Ook aandelen uit de gezondheidszorg zijn koopwaardig.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Niets mis met Wallstreet

In Amsterdam zijn de beleggingsstrategen van ABN Amro MeesPiersen ook positiever geworden over aandelen. Daarover ging vandaag een persbericht de deur uit. De private bank van ABN Amro staat nu neutraal ten aanzien van aandelen, maar obligaties blijven onverminderd uit de gratie.

In tegenstelling tot Pictet AM is de bank overwogen in Amerikaanse aandelen. Op sectorniveau heeft de private bank nu de voorkeur voor de sectoren gezondheidszorg en informatietechnologie. "Dit zijn sectoren die minder afhankelijk van economische ontwikkelingen zijn en hoge waarderingen kunnen compenseren."

Waarderingskansen

Richard de Groot, voorzitter van het ABN Amro Beleggingscomité, over de ophoging van het aandelenadvies: “We baseren onze licht positievere aandelenvisie op een drietal factoren. Allereerst zijn aandelen relatief interessant als je ze vergelijkt met andere beleggingscategorieën. Aandelen zijn redelijk gewaardeerd en relatief aantrekkelijk in vergelijking met obligaties of liquiditeiten. Daarnaast blijft de rente laag, wat de aandelenwaardering ten goede kan komen."

"De combinatie van soepel monetair beleid en lage groei kan een positief rendement op aandelen opleveren. Tot slot verwachten we een bescheiden, maar positieve winstgroei. Dat komt door een stabiliserende economische groei, en sterke monetaire ondersteuning en begrotingsstimulering.”

"Aandelen zijn redelijk gewaardeerd en relatief aantrekkelijk in vergelijking met obligaties of liquiditeiten"


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus