Nieuws

Lichtpuntje voor waardebeleggers

Komt er een einde aan de periode waarin waarde-aandelen het steevast slechter doen dan de markt? BlackRock analyseert de recente opleving van waarde-aandelen.

Een enkele zwaluw maakt weliswaar nog geen zomer, maar beleggers in waarde-aandelen hebben eindelijk weer reden om optimistische te zijn. Hun geduld is de afgelopen jaren danig op de proef gesteld.

Onze columnist Jorik van den Bos, die onder meer het Kempen Global High Dividend Fund runt, erkend waardebelegger, had het er duidelijk moeilijk mee dat zijn strategie achterbleef. Niet dat hij daarom van plan was om het beleggingsvak anders uit te oefenen.

In zijn nieuwste column schreef hij daarover: "Ik peins dus niet over een strategiewijziging. De kracht van een beleggingsraamwerk is dat er ook aan wordt vastgehouden in tijden dat het even tegenzit. Wie een raamwerk verandert door emotionele druk, loopt altijd achter de feiten aan."

Te vroeg om te juichen

Maar voor Van den Bos en al die andere aandelenbeleggers voor wie waardering zo belangrijk is, lijkt het tij te keren. Genoeg is genoeg. Zo constateert BlackRock dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden tussen de belangrijkste factoren op de aandelenmarkt.

"Amerikaanse waardebeleggingen zijn als factor weer teruggekeerd, terwijl de factor momentum is weggezakt."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Reden van de waarde-opleving? "De factor value is opgeveerd, want hoogwaardige bedrijven presteren in het algemeen beter wanneer de rentecurve steiler wordt en wanneer de economische vooruitzichten verbeteren."

Waardering speelt volgens BlackRock ook mee. "Voordat deze verschuiving plaatsvond, werd de waardefactor tegen een historisch lage waardering verhandeld, terwijl de momentumfactor juist in de buurt van de top van zijn historische waarderingsrange bevond." 

Het is volgens BlackRock te vroeg om te bepalen of de opleving van waarde-aandelen blijvend is.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen