Nieuws

Liever EM euro-obligaties dan Bunds

Steeds meer opkomende landen geven euro-obligaties uit. DWS beschouwt deze sterke groeiende beleggingscategorie als een prima alternatief voor Bunds.

Geen veiligere obligaties dan Duitse staatsobligaties. Ondanks twee maal een default in de laatste 100 jaar geniet Duits staatspier veel vertrouwen. Helaas moet voor dat vertrouwen tegenwoordig flink worden betaald.

Wie nu voor 100 euro een Duitse staatsobligatie met een looptijd van tien jaar (Bund) koopt, krijgt daar in 2029 nog maar maximaal 95 euro van terug. Wordt in de berekening een theoretische inflatie van 1% meegenomen, dan blijft er nog slechts 85 euro over.

Het loont dus om op zoek te gaan naar alternatieven. Roland Gabert, fondsmanager bij vermogensbeheerder DWS, is uitgekomen bij staatsobligaties uit opkomende markten (EMD), mits genoteerd in euro's.

Hoewel de meeste EMD in harde valuta nog steeds in dollars noteren, is de markt voor staatsobligaties in euro’s sinds 2015 sterk gegroeid. Zo zijn alleen al in 2019 zeven nieuwe landen opgenomen in de JP Morgan Euro Emerging Markets Bond Index. De totale marktwaarde van staatsobligaties uit opkomende markten in euro’s is in zes jaar meer dan verdrievoudigd.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Roland Gabert benadrukt dat een grotere markt meer mogelijkheden biedt om risico's te spreiden, ook al hebben staatsobligaties uit opkomende markten niet de AAA-rating die Duits papier wel hebben. "De kwaliteit ervan is ongeveer te vergelijken met Europese bedrijfsobligaties. Maar de obligaties uit een aantal opkomende markten bieden wel hogere yields dan Europese bedrijven met dezelfde rating."

Dat inmiddels een derde van de staatsobligaties uit opkomende landen in euro’s tegenwoordig ook een negatieve yield biedt, mag volgens Roland Gabert niet als verrassing komen.

De Europese rentes zijn leidend voor de renteontwikkeling van euroschuld duizenden kilometers verderop. Dat is dan weer jammer voor alle defensieve beleggers met een onstilbare honger naar yield. 


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus