Nieuws

Trump heeft gelijk met kritiek op Fed

Trump heeft gelijk met zijn kritiek op de Fed, vindt econoom Francis Scotland van Legg Mason. Als de Fed niet overstag gaat, dreigt de nucleaire optie van dollar-devaluatie.

Donald Trump vuurt al meer dan een jaar venijnige tweets af op Jerome Powell. De Fed-voorzitter is volgens de Amerikaanse president te voorzichtig met de rente. Deze week nog twitterde Trump dat hij net als de Europeanen een rente van 0% wil.

De tweets krijgen veel kritiek. Trump zou er de onafhankelijkheid van de Fed mee in gevaar brengen. Dat mag zo zijn, maar Trump had op een paar punten wel gelijk, vindt Francis A. Scotland, hoofd economisch onderzoek bij Legg Mason Global AM. 

In zijn blog Will Trump Go Nuclear on Trade and Weaponize the Dollar? verdedigt hij Trump en spreekt hij de hoop uit dat China en de VS er bij hun handelsconflict toch nog uitkomen. Anders dreigt Trump de nucleaire kaart te trekken; die van een verzwakking van de dollar, wat neerkomt op een pijnlijke valutaoorlog. 

Guidance

Powell heeft in de ogen van Scotland een hele reeks fouten gemaakt. Vorig jaar waren dat teveel renteverhogingen. Dit jaar te weinig met een ook nog heel voorzichtige guidance (verwachting) voor het monetaire beleid in de rest van het jaar.

Het belangrijkste punt dat Scotland wil maken is dat Powell Trumps handelsstrijd tegen China in gevaar brengt.

Feit is dat het handelsconflict met de Chinezen heeft gezorgd voor een wereldhandelrecessie, wat natuurlijk ook gevolgen heeft voor de economie. Bij de vraag wie het conflict gaat winnen, is volgens Scotland vooral een ding belangrijk: “Wie heeft het beste uithoudingsvermogen.”

Dollar omlaag

Vorig jaar had Trump daarbij nog de beste kaarten, omdat de Amerikaanse economie er goed voor stond dankzij belastingverlagingen. Maar die invloed ebt nu weg.

Voor Trump zou het daarom van groot belang zijn als de Fed nu de helpende hand toesteekt. Als hij dit niet doet dan dreigt Trump met een ander instrument te komen, dat tegen de traditie van de VS indruist, namelijk het actief verlagen van de dollarkoers om de export te stimuleren.

Voor economen een gruwel, want het leidt ongetwijfeld tot gelijksoortige reacties in China en Europa. Een valutaoorlog is dan een feit en dat is voor niemand goed.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?