Nieuws

Londen verliest miljarden aan verzekeringsgeld

De Brexit zorgt ervoor dat 61 miljard pond aan verzekeringsgeld verhuist van Londen naar het Europese vasteland.

De Britse verzekeringssector verliest tientallen miljarden aan beheerd vermogen als gevolg van Brexit. Dat schrijft Bloomberg deze week.

Het zou gaan om een bedrag van 61 miljard Britse pond (68 miljard euro) dat verhuist of al is verhuisd naar financiële centra op het Europese vasteland, zoals Luxemburg, België en Ierland.

Hard of zacht maakt niet uit

Volgens Bloomberg staat de financiële verhuizing los van de voorwaarden waaronder Brexit plaatsvindt. Of het nou een zachte of harde exit wordt, het geld gaat dus sowieso verloren voor Londen. 

Dat heeft te maken met de eis van de Europese financieel toezichthouder dat al het geld van Europese klanten in EU-kantoren moet worden geregistreerd.

Volgens een schatting van de Bank of England zal op 31 oktober nog slechts vijf miljard pond achterblijven in Groot-Brittannië.

Lloyds

Een van de weinige partijen die momenteel nog achterblijft is Lloyds of London, maar ook deze verzekeraar zegt voor 31 oktober alles rond te zullen hebben.

Voor de Britse verzekeringsmarkt is dat een stevige klap. Londen is nog altijd de tiende verzekeringsmarkt ter wereld. Onzeker is nog hoe streng de regels precies moeten worden geïnterpreteerd. De nationale toezichthouders in de EU hebben al aangegeven het niet te zullen accepteren als Europese dochterondernemingen slechts als brievenbusfirma's worden gebruikt.

"Er is een spanningsveld over welke taken nog wel mogen worden uitgevoerd in Londen, daar waar de meeste deskundigheid zit," zegt  Hilary Evenett, een partner bij Clifford Chance LLP. "In de loop der jaren mag je echter verwachten dat andere landen die expertise lokaal ontwikkelen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen