Nieuws

Sterbelegger het Argentijnse schip in

Michael Hasenstab, de grote obligatiebelegger van Franklin Templeton, beleefde afgelopen maandag een slechte dag. Zijn Argentijnse posities kostten hem, en vooral de beleggers in zijn fondsen, 1,8 miljard dollar, zo becijferde de Financial Times.

Net als zo veel andere obligatiebeleggers zat Michael Hasenstab van Franklin Templeton flink belegd in Argentijnse obligaties. Logisch, want de Argentijnse vooruitzichten waren met de komst van president Maurico Macri in 2015 weer wat zonniger. Sinds lange tijd werd er niet meer gerekend op een nieuw failliet van de Argentijnse staat. Beleggers stroomden van heinde en verre toe om in Argentijnse obligaties (en peso's) te zitten.

Zo ook Michael Hasenstab (zie foto), portfoliomanager van onder meer het Templeton Emerging Markets Bond-fonds en het nog grotere Templeton Global Bond-fonds. De obligatiebelegger die graag zijn eigen kant opgaat en daar de laatste jaren vaak erg succesvol mee was, had er duidelijk niet op gerekend dat de tussentijdse verkiezingen in Argentinië dramatisch uitpakten voor hervormer Macri.

Dubbel verlies

Toen maandag jl bekend werd dat de linkse populist Alberto Fernandez (met running woman Cristina Kirchner) opmerkelijk veel stemmen behaalde, daalden de Argentijnse obligatiekoersen met gemiddeld 25 procent en verloor de peso daar bovenop nog eens 20 procent van zijn waarde. De Argentijnse defaultdreiging was in een klap terug van weggeweest.

Volgens berekeningen van de Financial Times leverde de zware Argentijne overweging Hasenstab een dagverlies op van 1,8 miljard dollar. Beleggers in het Templeton Emerging Markets Bond verloren afgelopen maandag 3,5 procent. Het veel grotere wereldwijde obligatiefonds liet 1,8% liggen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen