Nieuws

Beleggende machine verslaat mens

Topman Hendrik Leber van de Duitse vermogensbeheerder Acatis Investments zag zijn leermeester Warren Buffett falen en besloot over te stappen op machine learning.

Hendrik Leber is van huis uit een grote fan van alle grootmeesters van waardebeleggen. De bibliotheek van vermogensbeheerder Acatis Investments, waar hij CEO is, staat vol met boeken van en over Peter Lynch, Benjamin Graham en Warren Buffett.

Maar twee jaar geleden brak er iets bij hem toen hij bij een aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway zijn idool Buffett constant hoorde vertellen over gemiste kansen bij aandelen als Amazon en Alphabet. Leber gooide toen het roer om.

Quantenstein

Hij schoof het idee achter waardebeleggen niet helemaal aan de kant, maar vanaf dat moment schonk hij wel veel meer aandacht aan moderne vormen van vermogensbeheer met als centraal element kunstmatige intelligentie. 

Hij lanceerde het project Quantenstein en zette in 2017 voor het eerst een fonds op dat volledig beheerd wordt door een robot. En dat blijkbaar naar tevredenheid, want het Acatis KI Aktien Global Fonds heeft er volgens Citywire dit jaar twee zusjes bij gekregen.

De buzzfactor

Een van de twee - het Acatis AI Buzz US Equities fund - stroopt het internet af naar bedrijven die op een of andere manier de buzz-factor hebben. Het toverwoord bij alle drie de fondsen is - zoals bij zoveel internetbedrijven – algoritmen.

Onlangs bij een lezing in Frankfurt vertelde hij dat een robotbelegger alles veel sneller en efficiënter doet. Voor het lezen en interpreten van een 300 pagina’s dik jaarverslag van Coca Cola heeft een robot bijvoorbeeld slechts een minuut nodig. “Dat is mijn nieuwe wereld,” zegt Leber.

Wie in deze moderne tijd als vermogensbeheerder kans van slagen wil hebben tegenover indexfondsen moet volgens Leber nieuwe wegen inslaan. Het is do or die.

AI is de toekomst

Maar makkelijk is het niet. Volgens Acatis is er eerst heel veel mensenwerk nodig voordat een robot aan de slag kan. Daarvoor zijn briljante wiskundigen en natuurkundigen nodig om programma's te ontwikkelen, maar uiteindelijk kan de robot het alleen.

De ontwikkelingen gaan razendsnel. Man Group bijvoorbeeld zet al jaren hevig in op beleggen via AI. Luke Ellis, ceo van Man Group, zei onlangs te verwachten dat machine learning over 25 jaar verantwoordelijk zal zijn voor 99% van de investeringsbeslissingen.  Op de handelsvloer snorren dan alleen nog de machines.

Lees ook: AI zet beleggingsindustrie op zijn kop

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus