Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Technologie domineert sectorrotatie in eerste kwartaal

De technologiesector heeft een krachtige rotatie doorgemaakt sinds eind december. De sector zit inmiddels in het leading quadrant.

De onderstaande RRG laat de positie zien van de MSCI World sectoren op 30 November 2018, in de aanloop naar de zwakke decembermaand. Op dat moment bevonden sectoren als utilities, consumer staples, en health care zich in het leading quadrant. Dat betekent dat deze het op dat moment beter deden dan de MSCI World index en dat die verbetering nog steeds gevoed werd door een sterk momentum.

Tegelijkertijd is te zien dat meer groei/offensief georiënteerde sectoren zich in het lagging quadrant bevonden op dat moment. De staarten (tails) van de sectoren op deze grafiek zijn acht periodes, in dit geval dus acht weken, lang.

Deze rotatie naar meer defensieve sectoren begon al in de zomer van 2018 en zwakte na de initiële beweging een beetje af. Dit zorgde ervoor dat deze sectoren in de richting van en uiteindelijk binnen het weakening quadrant terecht kwamen.

SPDR ETF's Relative Rotation Graphs

Verzwakking van de trend

Een dergelijke beweging duidt op een afzwakking van de relatieve trend. Pas bij een kruising naar het lagging quadrant kunnen we spreken van een omkeer van de trend.

Zover is het niet gekomen want in de eerste weken van oktober draaiden de staarten van de defensieve sectoren alweer omhoog en begonnen ze terug naar het leading quadrant te bewegen terwijl de MSCI World index verder wegzakte om uiteindelijk te accelereren naar een dieptepunt in de week van 28 december 2018.

Het beroemde Christmas Eve Low zoals er in de VS gesproken wordt over die beweging.

Herstel in 2019

Cyclische sectoren bewegen van Lagging naar Leading De tweede RRG hieronder laat het verloop van de staarten zien vanaf 30 november en sluit dus aan op de situatie in de eerste RRG in dit artikel.

Omdat dit een wat langere periode beslaat is de RRG-tool alleen in de sectoren technology en utilities zichtbaar gemaakt, aangezien deze twee waarschijnlijk het meest contrair zijn.

 

SPDR ETF's Relative Rotation Graphs

De tegenstellingen qua karakter van deze twee sectoren wordt ook erg goed zichtbaar op een Relative Rotation Graph. De bewegingen zijn vrijwel exact tegengesteld. Na de vorming van de bodem in de markt in de week van 28 december duurt het niet heel lang voordat deze sectoren weer beginnen te draaien.

Nog wel positief

Utilities begon eigenlijk vrijwel meteen neerwaarts te draaien en richting het weakening quadrant te bewegen. Inmiddels beweegt de utilitiessector al een aantal weken binnen het weakening quadrant, maar nog niet in lagging.

Dat betekent dat de relatieve trend voor deze sector nog steeds positief is, maar wel aan kracht heeft verloren. In de komende weken zal duidelijk moeten worden of de rotatie sterk genoeg is om opnieuw naar het leading quadrant te komen en dus een verdere outperformance te laten zien.

Wat wel heel duidelijk zichtbaar is, is de krachtige rotatie die de technologiesector heeft doorgemaakt sinds eind december. Een paar weken na de vorming van de bodem in de markt begon de staart van de technologie sector opwaarts te krullen om vervolgens medio februari het improving quadrant binnen te komen en vrijwel direct door te gaan, onder een hoek van ongeveer 45 graden (gelijktijdige stijging van zowel de trend in relatieve sterkte als het momentum van die trend), naar het leading quadrant.

Eenzame hoogte

Dit is een rotatie die in vrijwel alle markten rond de wereld zichtbaar is en beleggers zelf terug kunken kijken en analyseren door de interactieve RRG te gebruiken.

De dominantie van de technologiesector is opvallend, aangezien een aantal andere meer offensieve sectoren als consumer discretionary, industrials, en materials het weliswaar aardig gedaan hebben, maar bij lange na niet zo goed als technologie. Aan het einde van het eerste kwartaal en het begin van het tweede kwartaal staat technologie dus op eenzame hoogte in het sectorlandschap.

In de grafiek van de MSCI World-index laten de twee verticale lijnen de weken zien die corresponderen met de RRG’s in dit artikel zodat de relatie tussen de (sector)rotatie en de beweging van de wereld aandelen index duidelijk zichtbaar wordt. De eerste RRG heeft een staart van zeven weken terwijl de tweede RRG een staart van 20 weken heeft.

MSCI World

Voorzichtigheid geboden

In de komende weken zal duidelijk worden of deze krachtige rotatie zich verder door zal gaan zetten of dat ook technologie op een gegeven moment even op adem moet komen en een neerwaartse rotatie gaat laten zien ten faveure van andere sectoren.

Deze rotatie zal zeer waarschijnlijk ook een goede indicatie geven van het verdere verloop van de wereldindex; bij een voortzetting van de verbetering van technologie en andere offensieve sectoren is een verdere stijging waarschijnlijk.

Wanneer op de RRG defensieve sectoren weer richting het leading quadrant gaan bewegen is voorzichtigheid geboden.


 

Relative Rotation Graphs ® (RRG) bieden beleggers de mogelijkheid om de relatieve posities en bewegingen (rotaties) van een groot aantal sectoren ten opzichte van hun benchmark in kaart te brengen, te analyseren en te monitoren.

De RRG op de partnerpagina van State Street biedt de mogelijkheid om drie universa (Wereld, VS, en Europa), gebaseerd op SPDR sector ETF’s, in kaart te brengen.

Lees meer

De impact van het coronavirus