Nieuws
Invesco: Tijd om risico af te bouwen
Beleggers moeten zich voorbereiden op een recessie door het risico in hun portefeuille geleidelijk af te bouwen, aldus Invesco.
Dat stelt Paul Jackson, hoofd multi-asset-research van vermogensbeheerder Invesco. Hij voorziet voor dit jaar nog geen recessie, maar de grote economieën bevinden zich wel in laatste fase van de opgaande cyclus.
Voor een ultra-defensief beleggingsbeleid is het volgens Jackson te vroeg. "Winsten en investeringen in de VS vertonen nog steeds een opgaande lijn. Tegelijkertijd heeft zowel de Fed als de ECB gekozen voor een ruimer monetair beleid dan eerst werd aangegeven."
Nog belangrijker zijn volgens Jackson (foto) de stimulansen van de overheid en centrale bank in China.

Brexitgevaar overdreven ingeprijsd
Invesco prefereert vier beleggingscategorieën die op zowel de korte als de middellange termijn naar verwachtingen goede dollarrendementen kunnen opleveren.
- Japanse aandelen (14% per jaar)
- vastgoed (11% per jaar)
- staatsobligaties in opkomende landen (4% per jaar)
- cash in dollars (3% per jaar)
Invesco raadt beleggers af om in grondstoffen te beleggen. "De prijzen daarvan hebben de bodem nog niet bereikt." De assetmanager acht de wereldwijde aandelenmarkten redelijk gewaardeerd, met uitzondering van de VS waar de koers-winstverhoudingen boven het historisch gemiddelde liggen.
Heil in Britse aandelen
"Amerikaanse aandelen zullen daarom uiteindelijk teleurstellen." Maar ook over Europese aandelen is Jackson niet enthousiast. "Ze zijn weliswaar goedkoper dan elders, maar ze zijn vatbaar voor een recessie, gelet op de structurele zwakheden van de eurozone."
Op de middellange termijn ziet Invesco het meeste heil in Japanse en Britse aandelen.
Jackson: "In Japan zet de stijging van dividenduitkeringen door, en op de Britse markt is het Brexit-gevaar overdreven ingeprijsd."
Pas op met Amerikaanse bedrijfsschuld
Op de obligatiemarkt maakt Invesco zich zorgen over de historisch hoge bedrijfsschulden in de VS, die een toekomstige recessie kunnen versterken aangezien de opbrengsten vooral zijn gebruikt voor het terugkopen van aandelen.
In opkomende landen speelt dit probleem in veel minder mate. Invesco prefereert daar obligaties in lokale valuta’s.