Nieuws

Ook het timen van factoren heeft geen zin

Actief fondsbeheer blijft een lastige zaak. Ook een factoraanpak biedt absoluut geen garantie op het verslaan van de index.

Er is weinig tot geen wetenschappelijk bewijs dat beleggingsfondsen beter presteren dan de index door gebruik te maken van de strategieën stockpicking of timen van bear- en bullmarkets.

Iets beter – maar nog steeds niet overtuigend - zijn de resultaten voor beleggingsfondsen die zich richten op het timen van factoren gedurende verschillende fases van de economische conjunctuur.

Dat zegt Larry Swedroe, directeur onderzoek bij de BAM Alliance, in zijn blog No Point To Timing Factors.

Wetenschappelijk onderzoek

Swedroe ploegde voor zijn conclusie een hele serie wetenschappelijke publicaties door. De onderzochte factoren zijn daarbij grofweg hetzelfde variërend van momentumbeleggen tot het selecteren van aandelen op basis van omvang, value/onderwaardering, winstgevendheid en/of investeringsniveau.

Maar geen van de studies biedt dus hard bewijs dat een gemiddelde fondsbelegger hiermee de index verslaat zonder daarbij onverantwoorde risico’s te nemen.

Diversificatie

Toch kan Swedroe zich voorstellen dat beleggers zich laten verleiden te spelen met factoren. Zijn advies is dan wel doe het voorzichtig en gespreid. “Als je toch wilt zondigen, doe het dan een beetje.”

Voor Swedroe betekent een beetje zondigen een portefeuille waar niet alles wordt gewed op één enkele factor, maar een serie van factoren die onderling zo min mogelijke samenhang (correlatie) vertonen. Op die manier is de risk-reward verhouding het beste.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus