Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Technologiesector is weer favoriet

Na het slechte vierde kwartaal van 2018 is de technologiesector opnieuw favoriet bij State Street – SPDR ETF’s. De overtuiging is dat de fundamentele drijfveren voor technologie van structurele aard zijn. Innovatie en productiviteitsverbetering zorgen voor een permanente wind in de rug.

Na een kwartaal van underperformance en uitstroom verwacht SPDR ETF’s dat beleggers weer bij de techsector uitkomen. Sterke vooruitzichten en bescheiden waarderingen moeten beleggers over de streep helpen.

Hoewel deze gunstige omstandigheden ook opgaan voor de sector Communicatie services heeft deze sector te veel last van negatieve publiciteit (denk aan Facebook) om beleggers enthousiast te krijgen.

Technologiesector aangepast

De technologiesector heeft net een stevige verbouwing achter de rug. Internetdienstverleners, waaronder Facebook en Alphabet, werden ondergebracht in de nieuwe sector Communicatie services.

Wat nu wordt verstaan onder tech is iets anders dan een jaar geleden. Voordeel is wel dat de technologiesector strakker is gedefinieerd. De sector bestaat uit hardware, software en semiconductors. 

Dat technologieaandelen het eind 2018 moeilijk kregen, kwam voor SPDR ETF’s niet als een verrassing. De sector vertoonde in de loop van het jaar een grote gevoeligheid voor economische omstandigheden en indicatoren, waardoor de koersbewegingen toenamen.

De perikelen tussen de VS en China, die van invloed zijn op eindproducten en de invoer van tussenproducten, hebben hier ongetwijfeld ook een rol in gespeeld.

Fundamentele drijfveren voor technologie

Maar vanuit het perspectief van innovatie en productiviteitsverbetering beschouwt SPDR ETF’s veel van de fundamentele drijfveren voor technologie als structureel.

Hoewel er in 2019 onvermijdelijk een cyclische vertraging zal zijn naar de vraag van sommige techproducten, blijft de vraag naar producten voor cloud computing, kunstmatige intelligentie, big data en cyberbeveiliging juist verder oplopen. 

Wel zullen de winsten minder explosief groeien dan tijdens de pieken in 2018, maar een groei van 9% blijft nog altijd bovengemiddeld. Ook voor het grootste aandeel in de sector, Apple, verwacht SPDR ETF’s dat de inkomsten in 2019 zullen verbeteren. 

Het einde is nog niet in zicht

SPDR ETF’s gelooft dat de wereldeconomie zich in de laatste fase van de cyclus bevindt, maar het einde van de cyclus is nog niet in zicht.

In een omgeving van lage werkloosheid, loonstijgingen en een omgeving waarin het schuldniveau van consumenten en bedrijven geen probleem vormt, verwacht SPDR ETF’s positieve rendementen voor aandelen, waarbij cyclische aandelen de voorkeur hebben boven defensievere.

Sector Dashboard januari

Op maandbasis publiceren de experts van State Street - SPDR ETF’s een overzicht van de ontwikkelingen op sectorgebied. Dit maandelijkse rapport heet het Sector Dashboard.

 

Lees meer

De impact van het coronavirus