Nieuws

Optimisme over EM is niet terecht

Bloomberg waarschuwt dat de koersen in opkomende markten nog veel harder omlaag kunnen gaan. Het persbureau onderscheidt vier grote risico's: stijgende rentestanden en zwakke valuta, handelsoorlogen, populistische leiders én dalende olieprijzen.

Volgens menig beleggingshuis kan 2019 wel eens het jaar worden van de grote comeback van opkomende markten. Toch zijn de vooruitzichten fragiel, zegt Bloomberg. Er kunnen veel dingen fout gaan die de opkomende markten nog veel dieper de afgrond induwen.

“De theorie is simpel: opkomende markten hebben al zulke harde klappen gekregen dat zelfs bij slecht nieuws de kans klein is op nog grotere dalingen, terwijl van de andere kant het opwaarts potentieel enorm is,” zegt de onafhankelijke analist Anthony Peters van Blockex tegenover Bloomberg.

Maar volgens hem is die redenering onterecht. Het sentiment kan nog veel negatiever worden door de stijgende rente in de VS, een sterke dollar, de Amerikaans-Chinese handelsoorlog, lagere olieprijzen en populistische Zuid-Amerika.

Trapt ECB op renterem?

Alleen de rente is al een enorme uitdaging. Dat de Fed stevig op de rem trapt is bekend, maar straks komt daar de ECB nog bij.

Het kan bijna niet anders dan dit gevolgen heeft voor het rentebeleid in opkomende markten die op een of andere manier kapitaal moeten aantrekken, al is het maar om hun valuta te stabiliseren en inflatie de kop in te drukken.

Een nog groter gevaar in 2019 is hoe de relatie tussen de VS en China zich zal ontwikkelen. Hoe groter de spanning, des te groter het risico van een recessie in Azië, met alle gevolgen van dien voor de effectenkoersen.

Olie

De Opec-landen lijden verlies door de gekelderde olieprijs en er zijn een reeks van verkiezingen (India, Argentinië, Nigeria, Zuid-Afrika, Polen) die kunnen zorgen dat het sentimenten nieuwe dieptepunten opzoekt. Nee, Bloomberg vertrouwt het allemaal nog lang niet.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Riskmanagement