Nieuws

Flowmageddon dreigt voor actieve fondsen

Actieve fondsen hebben al jaren last van de harde concurrentie van indexfondsen. Toch werd er goed geld verdiend omdat de beurskoersen hard opliepen. Valt dat weg, dan dreigt een harde sanering.

Er is de laatste jaren veel gezegd en geschreven over de opkomst van passieve ten koste van actieve fondsen. Toch gaat het absoluut niet slecht met de actieve fondsindustrie.

Het is weliswaar zo dat passieve fondsen marktaandeel hebben veroverd, schrijft Morningstar in een analyse. Toch zijn de actief beheerde fondsen in omvang enorm gegroeid door de bullmarkt.

De teller in de VS staat volgens Morningstar nu op 11,7 biljoen dollar, wat veel meer is dan in 2009.

Belegde boterham

Voor actieve managers betekende dit dat er de laatste jaren nog altijd een goed belegde boterham viel te verdienen. De vraag is alleen of dat zo blijft als de markt de andere kant op gaat. Russel Kinnel van Morningstar vreest van niet.

Ten eerste verwacht hij dat de trend naar passief keihard door zal gaan. Zo had gedurende de twaalf maanden tot en met september 2018 twee derde van de Amerikaanse actieve fondsen te maken met een outflow van geld.

Vanaf 2015 ging het om een uitstroom van 410 miljard dollar. Nu kan dat nog worden opgevangen,zegt Kinnel. Maar als de markt draait en in een bearmarkt terechtkomt, bekent het een grote aanslag op de inkomsten.

Consolidatie

Kinnel denkt dat dit niet zonder gevolgen blijft. Hij verwacht een grote consolidatieslag. Een voorbode is de overname van Oppenheimer door Invesco, maar er zullen er meer volgen.

Verder zullen sommige fondsen geliquideerd moeten worden. Vooral small cap en high-yield fondsen hebben volgens Kinnel een bepaalde omvang nodig.

Wordt het beheerd vermogen te laag dan gaat dat ten koste van de prestaties.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus