Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Drie manieren van strategisch sectorbeleggen

Sector-ETF’s staan vooral bekend om flexibiliteit waarmee snel op veranderende aandelenmarkten ingespeeld kan worden. De strategische waarde van sector-ETF’s blijft hierdoor vaak onderbelicht.

Dat ETF’s ook goed gebruikt kunnen worden als bouwsteen voor de lange termijn is nog onvoldoende bekend onder beleggers.

En dat is onterecht volgens Philippe Roset, hoofd van SPDR ETF’s Nederland: “Bij het streven naar een regelmatige inkomstenstroom, het aanbrengen van spreiding in een geconcentreerde portefeuille of het inspelen op trends kunnen sector-ETF’s juist bij uitstek een rol spelen.”

Beleggers hebben Royal Dutch Shell doorgaans in portefeuille om dividendrendement te genereren. In de praktijk wordt de belegging vaak in portefeuille gehouden om het uitgekeerde dividend als inkomen aan te wenden.

Met sector-ETF’s kan een vergelijkbare positie worden opgebouwd, waarbij het aandelenspecifieke risico grotendeels wordt vermeden. Een combinatie van sectoren die een hoog dividend uitkeren leidt tot een gespreide aanpak. Beleggers kunnen vervolgens nog kiezen of ze specifiek in Europa, de VS of wereldwijd willen beleggen.

Meer spreiding

Een concreet voorbeeld is de Europese energiesector. Het dividendrendement hiervan bedroeg per eind augustus 5,1%. Voor Europese nutsbedrijven is dat 5,4%. Een combinatie van deze cyclische en niet-cyclische sectoren geeft blootstelling naar veertig Europese bedrijven.

Het voordeel van deze gespreide aanpak is dat een incident bij een specifiek bedrijf een beperkte invloed heeft op de totale belegging.

Beleggers hebben soms voorkeur voor bepaalde bedrijven of beleggingsfondsen die onbewust kan leiden tot ongewenste concentratie in de portefeuille. Populaire thema’s zijn bijvoorbeeld robotisering of andere nieuwe technologieën.

Minder gevoelig voor marktschommelingen

Dit betekent echter ook dat de portefeuille een tilt heeft naar groeiaandelen. Daarnaast is de kans groot dat er veel exposure is naar Amerikaanse bedrijven. Met een sector-ETF kan eenvoudig spreiding aangebracht worden over meerdere stijlen, regio’s en sectoren.

Als voorbeeld zou de sector basis-consumentengoederen hiervoor gebruikt kunnen worden. Vanwege de andere eigenschappen van deze sector, biedt dit voordelen tijdens volatielere periode. Groeiaandelen worden immers gekenmerkt door een hogere volatiliteit dan basis consumentengoederen.

Deze sector reageert dus minder hard op marktschommelingen, waardoor een combinatie tot een meer gebalanceerde portefeuille leidt.

Inspelen op langetermijntrends

Voor beleggers die willen inspelen op trends voor de lange termijn, zoals demografische ontwikkelingen, bieden sector-ETF’s ook uitkomst. Mensen worden steeds ouder en de uitgaven voor gezondheidszorg zullen steeds meer toenemen. Een ETF op de gezondheidszorgsector kan bijvoorbeeld gebruikt worden om hierop in te spelen.

Een ander populair thema is de voortdurende technologische vooruitgang. Sinds de recente wijzigingen in de sectorverdeling kan op dit thema worden ingespeeld met twee sectoren: de klassieke informatietechnologiesector en de onlangs ontwikkelde communicatiesector.

De eerste bevat bedrijven zoals Microsoft en Apple. De tweede bevat bedrijven die zich bezighouden met de nieuwe manier waarop we met elkaar communiceren, zoals Facebook, Google (Alphabet), en Netflix.

Lees ook: Nieuwe communicatiesector biedt meer groeiopties

Powerhouse of sectors

State Street SPDR ETF’s publiceert regelmatig interessante artikelen over sectorbeleggen. U vindt alle recente informatie terug op de website.

Van 8 tot en met 12 oktober vindt u de SPDR Sector-ETF-special op IEXProfs, met iedere dag nieuwe, interessante artikelen op het gebied van sectorbeleggen.

Onderdeel van de special is het gratis webinar op donderdag 11 oktober 2018.

Hierin legt Philippe Roset, hoofd van SPDR ETF’s Nederland, uit waarom sectorbeleggen interessant is, gaat hij in op de voordelen van beleggen via sector-ETF’s en deelt hij zijn favoriete sectoren voor Q4 2018.

Lees meer

De impact van het coronavirus