Nieuws

Amerikaanse junk de nieuwe veilige haven?

De volatiliteit is definitief terug, maar Amerikaanse junkbonds zijn een oase van rust.

Vooral in opkomende markten, maar ook in de VS en Europa hebben obligaties te lijden onder het vooruitzicht dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente optrekt. Er is echter een belangrijke uitzondering. Schulden met een laag kredietoordeel (BBB) beleven tot nu toe een opmerkelijk rustig jaar.

Waar obligaties uit opkomende markten bijvoorbeeld 5% in waarde zijn gedaald en bedrijfsobligaties met een hoge rating 2,4% verloren, zijn de koersen van Amerikaanse junkbonds met 1,8% gestegen.

Het lijkt op het eerste gezicht een merkwaardige ontwikkeling die op termijn onhoudbaar is, en toch zijn er volgens Oleg Melentyev, een analist van Bank of America Merrill Lynch (BAML), drie goede redenen voor:

  1. Belastingverlagingen
  2. Minder aanbod
  3. Een langzame verkrapping van het monetaire beleid

Belastinghervormingen Trump

Om met het eerste te beginnen, stelt Melentyev dat de door Trump doorgevoerde belastinghervormingen de Amerikaaanse bedrijfsresultaten sterk hebben verbeterd. Bedrijven zijn daardoor beter in staat hun schulden af te betalen. In sommige gevallen kunnen zij dat zelfs direct doen doordat er steeds meer vermogen dat in het buitenland was geparkeerd terugkeert naar de VS.

Dit heeft ook effect op het aanbod van junkbonds. Volgens BAML lag de uitgifte van nieuwe junkbonds in de eerste helft van dit jaar 22% lager dan in dezelfde periode in 2017.

Logisch dat dit voor koersstijgingen zorgt in een markt waar beleggers nog altijd driftig op zoek zijn naar een beetje extra rendement. En daar voldoen junkbonds aan. Volgens Marketwatch is de rente op junk gemiddeld namelijk 3,48% hoger dan op een Amerikaanse treasury bill.

Terughoudende Fed

Ten slotte is er nog de Federal Reserve die begonnen is met het normaliseren van het monetaire beleid. De grote vraag van de laatste maanden was hoe snel zij dit zou gaan doen onder de nieuwe voorzitter Jerome Powell. Het voorlopige antwoord is heel geleidelijk, wat goed nieuws is voor de junkmarkt. 

Melentyev: “Hoe langer dit proces van deleveraging (terugbrengen van de schuldenberg) duurt, des te groter is de kans dat de kredietcyclus nog wat langer gerekt kan worden.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus