Nieuws

Skypen is niet de oplossing

Ook in de beleggingsindustrie worden steeds meer zaken gedaan over de telefoon of via skype. Fondsselector Paul Weber van Amundi ziet er weinig in. Hij zweert bij persoonlijke gesprekken vis-à-vis.

Er zijn ondernemers die hun zakengesprekken het liefst voeren tijdens het edele golfspel, anderen nodigen potentiële zakenpartners uit voor een tochtje met de zeilboot, of kiezen gewoon een goed etentje in een restaurant. Het zijn de aangewezen manieren om net even iets meer te weten te komen over elkaar, een vertrouwensband op te bouwen.

Het klinkt logisch, toch is de huidige trend een andere. Zelfs de gewone traditionele vergadering verdwijnt steeds meer naar de achtergrond. Zeker als er sprake is van een grote afstand tussen zakenpartners worden gesprekken in toenemende mate gevoerd over de telefoon of via skype. Dat is goedkoper en efficiënter. Maar is het ook goed voor de resultaten?

Paul Weber, hoofd research bij de Franse vermogensbeheerder Amundi, ziet dat voor zijn eigen industrie niet als de beste oplossing. Natuurlijk moeten alle moderne technieken worden ingezet om zoveel mogelijk over elkaar en een bedrijf of een fonds te weten te komen, maar het een-op-een gesprek blijft wat hem betreft onmisbaar.

Toegevoegde waarde

Weber: "Face-to-face bijeenkomsten met fondsmanagers zijn van cruciaal belang. De toegevoegde waarde zit hem in de manier waarop je aanvullende vragen kunt stellen. De kracht van een persoonlijk gesprek zit hem ook in vragen die over een telefoonlijn zelden worden gesteld, maar die wel belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan hele persoonlijke zaken zoals de gemoedstoestand van iemand."

Weber gaat eigenlijk nooit in zee met een fondsmanager die hij niet eerst persoonlijk gesproken heeft. Recente voorbeelden van fondsen die Weber's ondervraging goed zijn doorgekomen zijn het UBAM Adams Small Caps fonds van fondsbeheerder Mark Stoeckle en het EI Sturdza Strategic Europe Value fonds van de Nederlander Willem Vinke.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus