Nieuws

High yield-obligaties kunnen 6-7% renderen

Northern Trust gelooft dat de high yield-markt zowel dit jaar als in 2019 rendementen zal opleveren van tussen de 6 en 7%.

Het is een tijd van flink tegengestelde marktvisies. Gisteren kon u lezen dat Pimco bang is voor een stijgende inflatie en een eind aan de economische hoogconjunctuur.

Dat betekent voor hen een defensieve koers met minder high-risk bedrijfsobligaties. Northern Trust ziet dat volkomen anders, zo laat de vermogensbeheerder weten. 

Volgens Chief Investment Strategist Jim McDonald zullen de fundamenten voor de high yield-obligatiemarkt zich dit jaar en het volgend jaar alleen maar verder verbeteren. Het gemiddelde rendement is nu 6,3% en McDonald verwacht dat het rendement over de komende twaalf maanden daar niet ver van af zal liggen.

Stuckflation

Een van de kernboodschappen van Northern Trust is dat het vasthoudt aan een scenario van stuckflation, ofwel een hardnekkig lage inflatie, waardoor de renteverhogingen door de Amerikaanse Federal Reserve beperkt zullen blijven.

Northern Trust heeft precies om die reden exposure naar vastrentende waarden (zowel investment grade-obligaties als high yield-obligaties) verhoogd en exposure naar obligaties die beschermen tegen een oplopende inflatie verlaagd.

Minder wanbetalingen 

Verder is Northern Trust van mening dat de piek in wanbetalingen in zowel de grondstoffen- als de retailmarkt achter de rug is. Het aantal defaults in de grondstoffensector bereikte een hoogtepunt in 2016 en 2017 en in de winkelsector is de cyclus bijna voltooid.

Het gevolg is een dalend aantal wanbetalingen in de high yield-obligatiemarkt. Moody’s gaat uit van een default rate van 2,8% in 2018. Dat is al laag, maar McDonald verwacht dat dit percentage in 2019 nog verder daalt.

Stijging of daling van kredietkwaliteit?

Mede om deze reden hebben bedrijven als Moody's en S&P Global Investors de kredietstatus van veel high yield-obligaties de afgelopen jaren verhoogd. De koersen worden nog eens extra gesteund door de verwachting dat er in de tweede helft van dit jaar minder emissies zullen plaatsvinden terwijl de vraag naar bedrijfsobligaties sterk blijft.

Het contrast op dit punt met Pimco kan bijna niet groter zijn, want deze ziet juist door het grote aantal emissies van de afgelopen jaren grote risico’s voor high-yield-obligaties. 

"Wees op uw hoede voor het risico van fallen angels,” schreven analisten van Pimco eerder dit jaar volgens het Duitse Handelsblatt. In een rapport wees Pimco erop dat Amerikaanse markt voor bedrijfsobligaties de laatste vier jaar is gestegen van 4000 miljard dollar naar 5800 miljard dollar. Een stijging van 45% dus.

Pimco: "Deze groei ging samen met een constante achteruitgang van de kredietkwaliteit. Beleggers doen er daarom verstandig aan deze trend goed in de gaten te houden."

IMF en Economist

De zorg voor teveel bedrijfsschulden wordt breder gedragen. Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde eerder dit jaar bijvoorbeeld voor excessieve bedrijfsschulden in de VS en The Economist wees erop dat de Amerikaanse bedrijfsschulden (exclusief financials) met bijna 75% van het bbp nog nooit zo hoog zijn geweest.

Het vermoeden bestaat dat de lage rente bedrijven aanspoort hoge bedrijfsschulden te gebruiken voor de inkoop van eigen aandelen, een strategie die kan helpen de aandelenkoers verder op te jagen.

Een voorlopig succesvolle strategie, met op termijn grote risico's als de kredietluchtbel barst.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie