Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Nieuwe communicatiesector biedt meer groeiopties

Eind september wordt de telecommunicatiesector omgedoopt tot communicatiesector. Het doel van de aanpassing is de GICS- structuur een betere afspiegeling te maken van het communicatielandschap.

Door de ontwikkeling van de technologie is de manier waarop wij met elkaar communiceren en met elkaar omgaan, ingrijpend veranderd. Media, audio, digitale communicatie en de manier waarop we informatie raadplegen, zijn tegenwoordig onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

We communiceren sneller en in de eerste plaats via zoekrobots, sociale media en netwerkplatformen. Consumenten kunnen nu een scala van media gewoon thuis, op hun telefoon of zelfs op hun pols bekijken. De meeste van die ontwikkelingen zijn minder dan een decennium oud. 

De belangrijkste wijzigingen

Op 21 september 2018 wordt de Amerikaanse telecommunicatiesector uitgebreid met ondernemingen uit de consumentengoederen- en informatietechnologiesector. De naam van de sector is vanaf dat moment communication services (afbeelding 1). Met de veranderingen worden communicatiediensten meer benadrukt en wordt de weging van de technologiesector in de S&P 500-index gereduceerd. 

SSGA Sector GICS structure infographic

Klik op de infographic voor een grote versie

Volgens State Street SPDR ETF’s biedt de nieuwe communication services sector beleggers een op groei gerichte exposure met een lagere leverage, hoge operationele marge en potentieel minder volatiele return on equity ten opzichte van de voormalige telecommunicatiesector.

Daarnaast worden de aangepaste communication services- en consumer discretionary sectoren tegen hogere koers-winstverhoudingen verhandeld dan de oude sector, terwijl de waarderingen in de technologiesector grotendeels hetzelfde blijven. 

SSGA Sector GICS structure

Klik op de tabel voor een grote versie

Nieuwe sector bevat enkele van de populairste aandelen in de S&P 500 

De nieuwe communications services sector bevat enkele van de populairste en bekendste aandelen in de S&P 500, zoals Alphabet (van Google), Netflix en Facebook.

In de sector van de media en communicatie speelt momenteel al veel M&A-activiteit en naar verwachting zal deze aanhouden. Met de toevoeging van aandelen uit de technologie- en consumentengoederensector biedt de sector bovendien een goede wereldwijde spreiding. 

SSGA Sector GICS structure

Meer groeiopties voor sectorbeleggers

Historisch werd de Telecommunication Services sector door een waardelens bekeken, door de vele aandelen met hoge dividenduitkering die als obligatieproxy kunnen worden beschouwd. Aangezien er nu meer groeigerichte aandelen naar de communicatiediensten doorschuiven, kan de nieuwe sector meer groeiexposures bevatten en juist meer door een groeilens worden bekeken. 

Op basis van de Morningstar Style Boxclassificatie van nieuwe componenten, zal de nieuwe communication services sector grotendeels — voor 58% — uit groeiaandelen bestaan, terwijl de sector van de telecommunication services nu voor 100% uit waardeaandelen bestaat.

De veranderingen ontdoen de consumer discretionary en information technology sectoren overigens niet volledig van groei. Deze sectoren zullen een allocatie van respectievelijk 59% en 48% aan groeiaandelen hebben, cijfers die boven die van de bredere markt liggen (afbeelding 3). 

SSGA Sector GICS structure

Meer info?

Als het sector-powerhouse publiceert State Street SPDR ETF’s regelmatig interessante artikelen over sectorbeleggen. Klik hier voor meer informatie over de sectorwijzigingen.

Of bekijk hier het webinar: GICS herindeling toont de verandering aan van de manier waarop wij met elkaar communiceren.

 

Lees meer

Assetallocatie