Nieuws

Steeds meer excessen op ETF-markt

Passief beleggen klonk misschien ooit als minder speculatief dan actief beleggen. Maar het tegendeel is waar.

Althans, dat betoogt Bloomberg-columnist Jared Dillian. Het zijn de actieve beleggers die saai zijn en hard werken, terwijl er in de ETF-sfeer steeds meer avonturiers en charlatans rondlopen.

Dillian ziet zich gesterkt in het stijgende aantal ETF’s dat wordt gesloten. Het gaat om malle, buitengewoon gespecialiseerde, fondsen met soms onuitspreekbare namen zoals de iShares Edge MSCI Min Vol EM Currency Hedged ETF.

Whiskey en bitcoins

Dillian heeft niks tegen ETF’s, maar de meeste goede ideeën zijn allang uitgevoerd door grootmeesters als Jack Bogle van Vanguard. Wat er nu op de markt komt, zijn hoofdzakelijk indexfondsen die uitblinken met ofwel nog lagere kosten danwel een extreem klein nicheproduct zoals bitcoin-ETF’s of ETF’s die beleggen in een whiskey-index.

Zonder risico zijn die producten zeker niet wat bijvoorbeeld blijkt uit de implosie van de VelocityShares Daily Inverse VIX Short-Term ETF, een indexfonds dat afhankelijk is van de volatiliteit en eerder dit jaar bijna al zijn waarde verloor.

Het Wilde Westen

Volgens Dillian gaat het bij nieuwe ETF’s steeds meer om het hebben van een koele naam waar beleggers op afkomen, niet om resultaten. Het is een wild west-industrie, daarbij vergeleken komen actieve fondsbeheerders over als saaie boekhouders.

Maar zonder die boekhouders zouden de ETF’s volgens Dillian geen bestaansrecht hebben.

Dillian: "Het is zoals de medeoprichter van Oaktree Capital Group Howeard Marks onlangs zei: "Actieve beleggers doen het harde werk van de aandelenanalyse en het bepalen van koersdoelen. Passieve beleggers profiteren daar vervolgens van met een free-ride door te beleggen in aandelen die volledig worden bepaald door besluiten van actieve beleggers."

Om het simpel te zeggen. Je hebt mensen nodig die het niet zo spannende werk van de aandelenanalyse doen om ETF’s te laten glanzen."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus