Nieuws

Recessie is nog ver weg

Elke nieuwe beurscorrectie is een tijdelijk dip, want volgens belangrijke indicatoren - werkloosheid, rente, huizenmarkt en beursstand - is een (Amerikaanse recessie) nog ver weg.

Recessies worden bijna altijd voorafgegaan door beurscorrecties, maar niet elke correctie leidt ook tot een recessie. Een beurscorrectie is slechts een van de vele signalen die kunnen wijzen op een aanstaande recessie, zegt beleggingsexpert Urban Carmel in de blog The Fat Pitch. En het is niet eens de beste.

De S&P 500-index heeft sinds 1950 bijvoorbeeld 35 correcties doorgemaakt met koersdalingen van tenminste 10%. Maar in slechts tien gevallen was dat een voorbode van een recessie.

Werkloosheid, rentecurve en nieuwbouw

Met andere woorden, een correctie alleen zegt weinig over de economische vooruitzichten van een land. Drie andere indicatoren hebben wat dat betreft een beter trackrecord volgens Carmel. Het meest omineus voor de beurs is uiteraard als die alle drie tegelijk optreden. De indicatoren zijn: een stijging van de werkloosheid, een omgekeerde rentecurve en dalende verkopen van nieuwbouw woningen.

Tussen een indicator die slecht weer voorspelt en de daadwerkelijk stortbui, zit vaak veel tijd, zo maakt de Amerikaanse situatie duidelijk. Dat maakt het lastig om een recessie te timen. Gemiddeld zeven maanden voor het begin van de recessie piekte de aandelenbeurs. De werkloosheid begon al elf maanden van tevoren te dalen. De rentecurve keerde 19 maanden van tevoren om. En de huizenverkopen zwakte al 2 jaar voor het begin van een recessie af. 

Recessie en bearmarkt

Wat vertellen de indiactoren over de hudige (Amerikaanse) economische situatie? Volgens Carmel geven deze aan dat een recessie nog ver weg is. Geen van de door hem genoemde indicatoren geeft namelijk waarschuwingssignalen af. De huizenmarkt is sterk, net als de werkloosheid. En het verschil tussen lange en korte rente is weliswaar kleiner geworden, maar met vijftig basispunten nog niet alarmerend.

Met andere woorden mocht er nu een beurscorrectie plaatsvinden, dan is de kans groot dat dit alleen een tijdelijke dip is. Maar als andere indicatoren ook op rood springen, dan wordt het uitkijken geblazen en groeit de kans op een stevige bearmarkt met de bijbehorende koersdalingen van meer dan 20%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus