Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Sterke rotatie voor Europese energiesector

Hoe staan de verschillende sectoren er technisch voor? Energie is de sterkste sector in Europa.

Op een RRG geeft de lengte van de staarten een indicatie met betrekking tot de kracht achter een beweging. Wanneer we de Relative Rotation Graph® van de Europese sectoren bestuderen zien we een aantal interessante rotaties over de afgelopen weken.

De staarten voor Utilities, Financials en Energy zijn duidelijk langer dan de staarten van de overige sectoren. Krachtige bewegingen dus. Naast de lengte van de staart is ook de richting waarin de staart wijst belangrijk.

Dit geeft een indicatie omtrent de relatieve aantrekkelijkheid ten opzichte van de benchmark, in dit geval is dat de SPDR MSCI Europe ETF. Bewegingen van linksonder naar rechtsboven, op een kompas gezien tussen 0 en 90 graden, zijn positief en een richting van rechtsboven naar linksonder, tussen 180 en 270 graden, zijn negatief. Let op, het zijn bewegingen relatief ten opzichte van de benchmark.

Financials blijven achter

De rotatie van de financialssector is duidelijk negatief, een lange staart en bewegend in de richting van het lagging quadrant. Een vergelijkbare beweging is te zien voor technology en materials, zij het met een iets kortere staart.

Aangezien de rotaties normaal gesproken met de klok mee bewegen suggereert de RRG dat het rendement voor deze sectoren in de komende weken achter zal blijven bij de MSCI Europe.

Utilities en Energy naar leading quadrant

Een positiever beeld is er voor de sectoren utilities en energy. De utilitiessector valt op door de lange staart over de afgelopen zes weken en het hoge niveau op de (verticale) JdK RS-Momentum as.

Voor de korte termijn houdt dit een risico in aangezien deze sector al een behoorlijke stijging heeft doorgemaakt maar het beeld voor de wat langere termijn voor de utilitiessector is zeker aan het verbeteren.

De sterkste rotatie is te zien voor de energysector. Deze kwam in oktober 2017 het leading quadrant binnen en heeft daarin bewogen totdat hij medio januari het weakening quadrant in zakte. Op dat moment is de relatieve trend nog steeds stijgend, maar gaat door een correctie heen.

Deze correctie eindigt in de eerste weken van april, wanneer de staart weer omhoog begint te krullen en in een positieve richting begint te bewegen om uiteindelijk weer in het leading quadrant terecht te komen waarmee energy nu de sterkste sector in Europa is geworden.

Zolang de staart van de Energy sector in een hoek tussen 0 – 90 graden blijft bewegen blijven de vooruitzichten goed. De onderstaande koersgrafiek in combinatie met de RRG-indicatoren laat de beweging van de sector ten opzichte van de benchmark zien in meer detail.

Ook de koersgrafiek van de sector laat een sterk beeld zien met de recente uitbraak boven de voorgaande top. Dit maakt de weg vrij voor een verdere stijging binnen de grenzen van het stijgende trendkanaal.

 

Lees meer

Duurzaam beleggen