Nieuws

E-commerce in China groter dan in de VS

Nergens ter wereld stijgt de internethandel zo rap als in China. Ook voor obligatiebeleggers biedt dat volgens Pimco legio kansen.

Veel mensen zullen bij snelle groei en hoge omzetten in de onlinehandel in de eerste plaats denken aan Amazon en de Verenigde Staten, maar in werkelijkheid zijn de VS bij de handel op internet voorbijgestreefd door de Chinezen, zegt Yishan Cao van obligatiebelegger Pimco. Dat biedt volgens haar grote kansen voor beleggers in Chinese bedrijfsobligaties.

China is allang geen land meer dat alleen mobieltjes produceert, het gebruik ervan is ook spectaculair gestegen. Tien jaar geleden werden in China nog slechts 1% van alle e-commerce transacties afgehandeld. Inmiddels is dat volgens consultant McKinsey opgelopen naar 40%.

49 uur online

De hele digitale economie ub China – onlinehandel en andere diensten – groeide alleen in 2016 al met 20% tot 3.430 miljard dollar. Dat komt overeen met 30% van het bbp. De mobiele telefoon speelt in dit verhaal een hoofdrol.

Wij denken misschien dat wij veel met ons mobieltje bezig zijn, maar in China is dat proces nog veel verder gevorderd. De gemiddelde Chinees is 49 uur per maand actief in de weer met zijn mobiele telefoon, tegenover een Amerikaan met 'slechts' 45 uur. Daarbij wordt driftig gehandeld, want de waarde van mobiele onlinetransacties bedraagt het elfvoudige van de VS.

Veel emissies

Cao denkt dat dit proces nog wel even doorgaat, omdat het A) wordt gestimuleerd door de overheid en B) omdat de Chinese consument sowieso gemakkelijk nieuwe technologieën accepteert. Voor obligatiebeleggers biedt dit mooie gelegenheden, want Cao verwacht de komende jaren veel nieuwe obligatie-emissies uit de technologiesector.

Eventuele handelssancties door de VS raken bedrijven uit de Chinese internetwereld nauwelijks omdat de omzet vrijwel helemaal op de thuismarkt is zonder concurrentie van buitenaf (in China zijn veel Amerikaanse bedrijven zoals Google, Amazon en Facebook verboden).

Als de sancties langer aanhouden kan dat de groei wel beperken omdat bijvoorbeeld overnames in het buitenland dan lastiger worden. Cao ziet daarom vooral voordelen in de aankoop van bedrijfsobligaties met een korte looptijd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus