Nieuws

Russische uitverkoop

GMO neemt afstand van de buitenlandpolitiek van Rusland, maar belegt er graag omdat Russische aandelen spotgoedkoop zijn. Nu helemaal.

Beleggen in Rusland is de laatste jaren nooit eenvoudig geweest. Maanden met geweldige rendementen werden met enige regelmaat gevolgd door dramatische koerscorrecties. Volatiel is de markt dus zeker, maar duur niet. Integendeel zelfs, de markt is eerder spotgoedkoop en de dalingen van de afgelopen week zijn het ideale moment om in te stappen. Althans dat vindt vermogensbeheerder GMO.

Feit is dat de Russische beurs deze maand grote verliezen heeft geleden vanwege de vermeende betrokkenheid bij een gifgasaanval in Syrië. De dreiging van zware sancties door de VS heeft de Russische beursgraadmeter RTS een verlies van 11% opgeleverd. Belangrijke aandelen als Rusal (-68%) en Sberbank (-20%) verloren nog veel meer. Van de andere kant hield een zwaargewicht als Gazprom (-8%) het relatief droog.

Golf van sancties

GMO denkt dat de koersdalingen een overreactie zijn. Een golf van sancties uit de VS en Europa acht de vermogensbeheerder onwaarschijnlijk. “Wij denken niet dat de Verenigde Staten naar de nucleaire optie zullen grijpen om de Russische economie op de knieën te krijgen.”

De relatie met de EU is sowieso een andere. Vooral Gazprom is voor de Europese energieverzorging te belangrijk om lichtzinnig sancties op te leggen. Nederland heeft niet voor niets deze week te kennen gegeven diplomatieke oplossingen te verkiezen boven sancties. Hetzelfde geldt voor Duitsland. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk lijken een wat agressievere houding aan te nemen.

Goedkope bank

Een van de absolute favorieten van GMO is de Russische Sberbank. GMO: “Dit is Ruslands grootste bank met 20.000 kantoren en 65% van alle nationale spaartegoeden. Het aandeel wordt verhandeld voor vijf keer de winst en 1,3 keer de boekwaarde bij een rentabiliteit van 23%. Het is een van de grootste posities in onze portefeuille en we breiden die positie met alle liefde verder uit."

De filosofie van GMO is buy on the dip. En gisteren kreeg de fondsmanager gelijk want de koersen vertoonden een flink herstel. "We hebben altijd gezegd dat er meer geld valt te verdienen als de situatie omslaat van verschrikkelijk naar slecht, dan van goed naar fantastisch. En de relatie die Rusland nu heeft met de wereld is echt verschrikkelijk.”

Of nog meer tranen?

GMO staat zeker niet alleen in zijn mening over Rusland. De Zwitserse vermogensbeheerder Vontobel stelde onlangs bijvoorbeeld dat beleggers zich geen zorgen hoeven te maken over Rusland. En de Britse krant The Telegraph had het afgelopen weekend een artikel met de wervende titel: "De goedkoopste aandelenmarkt ter wereld is nu nog goedkoper geworden."

Maar er zijn ook sceptici. Zo raadt de oud-Deutsche Bank strateeg John-Paul Smith beleggingen in Rusland in alle toonaarden af. Smith - die nu het onderzoeksbedrijf Ecstrat leidt - heeft er wel verstand van. Hij voorspelde als een van de weinigen correct de Russische crash van 1998.

Smith denkt dat beleggers de situatie in Rusland juist onderschatten. Hij ziet een reëel gevaar van een soort nieuwe koude oorlog met alle daarbij horende economische sancties en handelsblokkades. Op korte termijn kan er nog wel een licht koersherstel zijn, maar voor de lange termijn ziet Smith het somber in.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus