Nieuws

Beursgang DWS is aanstaande

De kogel is door de kerk. Binnen drie weken gaat DWS, het voormalige Deutsche AM, naar de beurs. De beleggingstak van Deutsche Bank wordt gewaardeerd op acht miljard euro. Daarmee is Deutsche geenszins uit de brand.

Vorig jaar maakte Deutsche Bank bekend dat het zijn beleggingsdivisie Deutsche AM, afgesplitst en naar de beurs van Frankfurt zou brengen. Er werd toen niet bij verteld wat de aandelen DWS, de nieuwe naam, moeten kosten, en op welke datum de IPO zou plaatsvinden.

Inmiddels weten we meer. Nou ja, Reuters heeft gehoord dat de beursgang van DWS al binnen drie weken kan plaatsvinden. Volgens FT wordt de beleggingstak van Deutsche Bank gewaardeerd op acht miljard euro. Een kwart van de aandelen gaat in eerste instantie in de vrije verkoop.

Middelgrote speler

Deutsche Asset Management is een middelgrote speler met een belegd vermogen van 700 miljard euro. Het management heeft de verwachting uitgesproken dat het belegde fondsvermogen de komende jaren met 3% tot 5% kan groeien met een marge van 30 basispunten. Volgens CEO Nicolas Moreau vergroot de beursgang de kansen om talent aan te trekken en daarmee de huidige groei te versnellen.

Naast de actieve fondsen, goed voor een belegd vermogen van 513 miljard euro, is er de ETF-afdeling, Xtrackers, met een belegd vermogen van 115 miljard euro. Ook is Deutsche AM een grote partij in de alternatieve hoek met een belegd vermogen van 71 miljard euro. Deutsche AM opereert in 22 landen.

Afgesproken is dat Deutsche Bank en dochters zeker nog tien jaar hun beleggingsactiviteiten laten lopen via DWS. Dat betekent dat de huidige inkomstenbronnen op middellange termijn zijn verzekerd.

Druppel op gloeiende plaat

Dat Deutsche Bank zichzelf opknipt, is overigens geen teken van kracht. De door schandalen geplaagde bank moet wel. Of zoals Martin Crum van de beleggersdesk van IEX het verwoordt:

"De Duitsers worden achtervolgd door schadeclaims, reguliere bedrijfsactiviteiten staan onder druk, de financiële positie is allesbehalve degelijk en de vooruitzichten zijn ook niet bijster florissant. Hoewel het nettoverlies over boekjaar 2017 nog viel toe te kennen aan de belastinghervormingen in de VS, was het resultaat ook zonder deze eenmalige last niet om over naar huis te schrijven."

Volgens Crum is de verwachte opbrengst van twee miljard euro niet genoeg om de toekomst van Deutsche Bank veilig te stellen. "Deze cash-injectie is een druppel op een gloeiende plaat voor de Duitse reus. Veel belangrijker is dat de Duitsers erin slagen hun reguliere activiteiten te verbeteren." 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus