Nieuws

Trump de Bouwer

Het was even wachten, maar Trump gaat nu echt werk maken van de verbetering van de Amerikaanse infrastructuur. Washington betaalt de komende 10 jaar 200 miljard dollar om een totale investering van 1500 miljard dollar mogelijk te maken, zo is de bedoeling.

De eerste details van het infrastructuurplan van Trump zijn bekend. De Amerikaanse regering wil 200 miljard dollar uittrekken om de modernisering van de Amerikaanse infrastructuur op gang te helpen.
De regering in Washington tracht met deze investeringsbijdrage 1300 miljard dollar los te trekken van staten, lokale partijen en private bedrijven, zodat de totale investering uiteindelijk 1500 miljard dollar bedraagt.

Zonder de bijdrage van de overheid zouden private partijen niet bereid zijn in dergelijke projecten te investeren, zo blijkt uit een toelichting.

Betere vliegvelden, meer spoor

De eerste directe subsidies van 100 miljard dollar hebben betrekking op de modernisering en aanleg van vliegvelden, treinverbindingen, waterbedrijven en zogenoemde superfund sites.

Van de overige 100 miljard dollar zal 50 miljard dollar besteed worden aan infrastructuurprojecten in landelijke gebieden. Daarnaast wordt 20 miljard dollar opzijgezet voor projecten waarbij gebruik wordt gemaakt van geavanceerde technologie.

De federale overheid trekt verder 10 miljard dollar uit om land aan te kopen. De rest van het geld (20 miljard dollar) wordt gebruikt om bestaande programma’s te financieren.

Kleine kans van slagen

Overigens is de kans gering dat het infrastructuurprogramma in de huidige vorm wordt geaccepteerd. Volgens analisten van Height Securities bedraagt de kans dat de plannen dit jaar doorgaan welgeteld 15%. De regering heeft een meerderheid van 51 zetels in de 100 zetels tellende Senaat. Om de plannen door te voeren moeten tenminste 60 senatoren akkoord gaan.

Dat Trump geen problemen heeft de overheidsportemonnee te trekken blijft uit de ingediende begroting voor 2019. De begroting van 4,4 biljoen dollar leidt tot een verhoging van de Amerikaanse staatsschuld met 1 biljoen dollar. Het voorgestelde begrotingstekort van 984 miljard dollar in 1819 is 300 miljard meer dan het tekort in 2018. Het meeste extra geld gaat naar defensie en grensbewaking. Wie gaat dat betalen?

Plan is een flop

Buiten het Congres is ook niet iedereen super enthousiast over het infratsructuurplan van Trump. Barry Ritholz vindt de voorgestelde investering een lachertje. Lees zijn analyse.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Dutch Investment Influential 2018