Nieuws

Amerikaanse inflatie wordt wakker

Hoofdeconoom Patrick Zweifel van Pictet Asset Management verwacht dat de Amerikaanse inflatie dit jaar scherp stijgt. "Inflatie is niet dood, maar sliep slechts."

Met de terugkeer van gezonde economische groei krijgen we ook weer te maken met een hogere inflatie. Dat stelt Patrick Zweifel, Chief Economist van Pictet Asset Management. Hij ziet een significant risico dat de PCE-index (de personal consumption expenditure index), de favoriete inflatiemaatstaf van de Fed, de komende kwartalen scherp stijgt.

Hij schat de kans dat de Amerikaanse inflatie dit jaar hoger dan 2% bedraagt op meer dan 25%. Gezien de recente volatiliteitsstijging op de aandelenbeurzen houden ook beleggers rekening met dit risico.

Zwiefel: "Inflatie is niet dood, maar sliep slechts."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Globalisering houdt prijzen laag

Om te begrijpen waarom inflatie terugkeert, is het van belang te zien waarom deze zo lang zo laag is geweest, analyseert Zweifel. De econoom ziet twee oorzaken. Om te beginnen was de inflatie al relatief laag aan het begin van de crisis in 2008. Daardoor duurde het aanpassingsproces veel langer.

Een andere factor is de globalisering. Die zette de Philips-curve buitenspel. De vermaarde Phillips-curve (lage werkloosheid leidt tot looneisen, dus meer inflatie) stamt uit 1958 en is gebaseerd op de analyse van een geïsoleerde economie.

Zo wordt er nog steeds naar gekeken, aldus Zweifel, terwijl de goederen- en arbeidsmarkten veel mondialer zijn geworden. De toegenomen internationale handel leidt ertoe dat ook de bezettingsgraden in andere landen een rol spelen. Inflatie is geen louter binnenlands fenomeen meer.

Winterslaap

Het verschil tussen waar de inflatie hoort te zijn en het niveau waarop deze zich bevindt is echter aan het verdwijnen. "Dat is vooral een gevolg van de verdwijnende wereldwijde overcapaciteit."

Het heeft onder andere al geleid tot stijgende lonen in de Verenigde Staten. Daarnaast zijn ook de prijzen van grondstoffen als olie scherp gestegen. Dat zal op den duur tot een hogere inflatie leiden.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Riskmanagement