Nieuws

"Daling markten is gezond"

De sterke koersdalingen van de voorbije dagen zijn een teken dat de financiële markten gezond zijn. De onrust is terecht, aldus James Bateman, CIO Multi Asset van Fidelity International.

De sterke koersdalingen van de voorbije dagen zijn een teken dat de financiële markten gezond zijn. De onrust is terecht, aldus James Bateman, CIO Multi Asset van Fidelity International.

Bateman wijst op de enorm hoge waarderingen van vooral technologiebedrijven, de vrees dat de inflatie zal stijgen, en het feit dat de Fed een nieuwe voorzitter heeft. In dergelijke omstandigheden is onrust vanzelfsprekend.

Bovendien zo merkt hij op. "Zelfs met de koersdalingen van de afgelopen dagen staan de Amerikaanse beurskoersen nog altijd 50% hoger dan begin 2016." De aanhoudende stijging van de afgelopen twee jaar noemt Bateman uitzonderlijk. "Alsof de aandelenbeurzen geen zwaartekracht meer kenden."

Luchtbellen

Bateman haalt voormalig Fed-voorzitter Alan Greenspan aan die vorige week verkondigde dat zowel de aandelenbeurzen als de obligatiemarkt tekenen van een luchtbel vertonen. Volgens Bateman is dat evident. "De waarderingen van aandelen zijn extreem en de Duitse obligatierente is lager dan de depositorente die de ECB rekent."

Luchtbellen kunnen echter lange tijd aanhouden. Veel zal volgens Bateman afhangen van de signalen die de nieuwe Fed-voorzitter Jerome Powell zal afgeven. Hij heeft een reputatie als het gaat om zijn aversie voor renteverhogingen. Powell zal er volgens Bateman voor kiezen om niet te heftig te reageren op de inflatie-angst die afgelopen vrijdag voor de onrust op aandelenbeurzen zorgde. De lonen zijn immers over de afgelopen twaalf maanden nauwelijks gestegen.

Keep calm

Volgens Bateman is het ook voor beleggers raadzaam het hoofd niet te verliezen en vooral vast te houden aan het gekozen beleid. "Alleen zo kan worden geprofiteerd van het moment dat anderen wel in paniek raken." 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alles over de rente