Inflatie gekoppelde obligaties renderen beter Beleggers onderschatten opwaartse inflatieverrassingen. Dat verklaart volgens vermogensbeheerder Fidelity International waarom inflation linked bonds meestal beter presteren dan vergelijkbaar papier met een vaste coupon. 20 februari 2024 13:00 • Door IEXProfs Redactie Volgens Fidelity International onderschatten beleggers de risico’s van opwaartse inflatie. Dat blijkt uit een vergelijking van Amerikaanse TIPS (Treasury Inflation-Protected Securities) met hun nominale equivalent. In 17 van de 25 afgelopen maanden deden TIPS het beter. De sweet spot voor inflatie-linkers is volgens Fidelity een periode waarin de gerealiseerde inflatie hoger uitvalt dan verwacht, maar niet zoveel dat dit leidt tot agressieve renteverhogingen door centrale banken. Kopen dus die linkers? Tja, duidelijk is dat de inflatie de laatste maanden weliswaar verder daalt maar wel minder hard dan gehoopt en verwacht. De discussie tussen economen of de huidige hoge inflatie wel of niet tijdelijk is, gaat nog even verder. Het maakt de keuze voor de aanschaf van inflatie gelinkte schuld er niet eenvoudiger op. Maar dat is het nooit geweest, zo blijkt uit het onderzoekje van Fidelity. Inflation expectations for the next 12 months measured by the break-evens now stand at 3.46%. Expectations are starting to increase more and more. Has the second wave of inflation started? https://t.co/3BXpgd07r1 pic.twitter.com/e8LHQ9DMDs — Karel Mercx (@KarelMercx) February 15, 2024 De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 05 dec Institutionele beleggers hebben voor 2025 duidelijke voorkeuren Ondanks dalende inflatie, lagere rentetarieven en afnemende recessievrees hebben institutionele beleggers over 2025 hun zorgen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Natixis IM onder 500 institutionele beleggers wereldwijd. Zij zetten met name sterk in op private beleggingen en aandelen uit de opkomende markten.
Assetallocatie 04 dec Doet u mij maar Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Roelof Salomons, de nieuwe hoofd beleggingsstrategie van BlackRock Nederland, heeft in zijn outlook voor 2025 duidelijke voorkeuren. De beste kansen voor aandelen liggen in de VS. Voor obligaties ziet hij het meest in Europese bedrijfsobligaties, kredietwaardig en minder kredietwaardig.
Assetallocatie 03 dec De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.
Assetallocatie 28 nov In een wereld vol anomalieën is Amundi optimistisch Amundi is in zijn outlook 2025 positief over aandelen, obligaties en de wereldeconomie. Vooral Azië biedt kansen. Het risico zit hem in een aantal anomalieën dat de markten op hol kan brengen
Assetallocatie 26 nov Tegenvallende winsten vergroten zorgen Nu bijna alle bedrijfscijfers over het derde kwartaal zijn gepubliceerd is het volgens CIO Saira Malik van Nuveen duidelijk dat de verwachte outperformance is uitgebleven. "Dat roept kopzorgen op bij beleggers over mogelijk te hoge aandelenkoersen en bijkomende correcties."
Assetallocatie 25 nov “Ook in 2025 verwachten we het meeste van Amerikaanse aandelen” Olivier de Berranger, CEO en co-CIO van de Franse vermogensbeheerder LFDE, geeft zijn kijk op 2025. Heel kort: Amerikaanse aandelen, vooral de kleine, hebben meer opwaartse kracht dan Europese aandelen. Wat obligaties betreft, gaat de voorkeur uit naar kredietwaardige bedrijfsobligaties.