Nieuws

Omgekeerde rentecurve voorbode van crash

Historisch gezien betekent een omgekeerde rentecurve slecht nieuws voor de economie en voor de beurs. In de VS komt dat moment angstaanjagend naderbij.

Een vlakke rentecurve of nog erger een omgekeerde rentecurve betekent weinig goeds voor de economie en de beurs. Sinds het midden van de jaren zeventig is het in de VS altijd een voorbode gebleken voor een recessie. De beurscorrectie volgde enkele maanden daarna.

Volgens columnist Ben Carlson van Bloomberg is het een relatie die beleggers nu ook weer goed in de gaten moeten houden. Tussen september en nu is de rente op een tweejarige lening namelijk gestegen van 1,26% naar 1,85% en die op een tienjarige lening van 2,05% naar slechts 2,37%. Daarmee is de spread met andere woorden fors teruggelopen tot nog maar vijftig basispunten.

Veel analisten verwachten dat de lange rente in 2018 onder de korte rente komt te liggen.

Inflatieverwachting

De reden waarom een lage of negatieve spread een slecht voorteken is, heeft te maken met de verwachting die eruit spreekt. Het zegt namelijk iets over de vooruitzichten voor de groei en inflatie op de lange termijn in verhouding tot de actuele groei en inflatie.

Vanaf midden jaren zeventig zijn er vijf perioden geweest waarin de lange rente onder de korte lag. Dat was van augustus 1978 tot en met januari 1980, van september 1980 tot juli 1981, december 1988-juli 1990, februari 2000-maart 2001 en december 2005-december 2007.

Nog even tijd

In al die gevallen volgde kort daarop een recessie. De correctie op de aandelenmarkt kwam nog een paar maanden later.

Voor de huidige situatie op de beurs zou dit kunnen betekenen dat de beursrally nog even door kan zetten, maar als volgend jaar de korte rente de lange overschrijdt dan wordt het tijd winst te nemen. Aldus Carlson.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen