Nieuws

Instroom smart bèta-ETF's op recordniveau

Het beheerd vermogen in smart bèta-ETF's is nog nooit zo sterk gegroeid als dit jaar. De instroom was hoger dan ooit.

Het totale belegde vermogen in de ruim 1321 beschikbare smart bèta-ETF's is in de eerste elf maanden van dit jaar met 30,2% gestegen naar ruim 687 miljard dollar, aldus ETFGI.

Dat is 3,8% meer dan eind oktober toen een (destijds) recordniveau van 661 miljard dollar werd bereikt. De instroom in de maanden tot december bedroeg bijna 69 miljard dollar. Dat is 22% meer dan de instroom voor geheel 2016 en meer dan ooit eerder in de eerste elf maanden van een jaar werd gerealiseerd.

In november was voor de 21ste maand in successie sprake van een positieve instroom in smart bèta-ETF's. In totaal stroomde in november ruim negen miljard dollar richting deze ETF's. Bijna de helft van de instroom dit jaar kwam terecht bij de twintig grootste fondsen wereldwijd.

Supergrote ETF's

De belangrijkste winnaars waren het iShares Core S&P Small-Cap fonds met een instroom dit jaar van 6,5 miljard dollar. Dat fonds werd gevolgd door het Vanguard Value fonds met een instroom van 4,5 miljard dollar. Beide fondsen hebben een totaal beheerd vermogen van ruim 35 miljard dollar per fonds.

Dit zijn ook de twee grootste fondsen op basis van de gegevens van ETGI. Het iShares MSCI USA Momentum Factor fonds is relatief nieuw. Het totale beheerde vermogen bedraagt 5,9 miljard dollar. De instroom dit jaar bedroeg 3,1 miljard dollar.

ETF's die zich richten op volatiliteit zijn dit jaar minder populair dan afgelopen jaar. De instroom dit jaar bedroeg 4,1 miljard dollar, terwijl afgelopen jaar 13,5 miljard binnenkwam. November was een relatief goede maand met een instroom van ruim 1,8 miljard dollar. De totale instroom voor multi-factor ETF's bedroeg 11,2 miljard dollar dit jaar. Afgelopen jaar was dat 9,1 miljard dollar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie