Nieuws

Goudfonds belegt ook in bitcoin

Volgens het Old Mutual Gold & Silver Fund zijn bitcoins het nieuwe (digitale) goud. Vandaar dat het fonds ook in deze cryptovaluta investeert.

Fondsbeheerder Ned Naylor-Leyland vertelt aan Bloomberg: “Bitcoin is ontworpen om het digitale goud te worden. Als een deel van een fonds in bitcoins wil belggen, moet dit dus in een goudfonds gebeuren.”

Het Old Mutual Fund heeft sinds april van dit jaar een mandaat om 5% van het totale vermogen van 220 miljoen dollar in bitcoins te beleggen. Door de sterke stijging van de waarde van de bitcoins moet de winst worden belegd in andere metalen. Dit doet het fonds door extra goud en zilver aan te kopen.

De waarde van bitcoins is dit jaar gestegen van ongeveer 1000 dollar naar meer dan 8000 dollar. De waarde van een ounce goud is in dezelfde periode vrijwel gelijk gebleven en koerst tussen 1150 dollar (begin januari) en 1350 dollar (begin september) per ounce.

Bitcoin naar 10.000 dollar?

Op donderdag noteerde de goudprijs 1289 dollar per ounce. De meningen over de bitcoins zijn verdeeld. Volgens Mike Novogratz, die een hedgefonds ter waarde van 500 miljoen dollar is gestart om in bitcoins te beleggen, zal de waarde van de bitcoin voor het einde van dit jaar naar 10.000 dollar stijgen.

Ronnie Moas van Standpoint Research heeft het koersdoel voor bitcoins voor 2018 voor de tweede keer in korte tijd verhoogd. Zijn koersdoel was 11.000 dollar en is nu 14.000 dollar.

Daar staat tegenover dat Goldman Sachs denkt dat goud een betere belegging is dan bitcoins, als de cryptomunt wordt beoordeeld op eigenschappen van geld.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen